Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 18:34

  "Τέλος" στη χρήση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορονοϊό βάζουν, μετά τη Γαλλία, και Ιταλία - Βέλγιο

  "Τέλος" στη χρήση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορονοϊό βάζουν, μετά τη Γαλλία, και Ιταλία - Βέλγιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά τη Γαλλία, τόσο η Ιταλία όσο και το Βέλγιο προχώρησαν επίσης στην απαγόρευση της χρήσης υδροξυχλωροκίνης στη θεραπεία ασθενών που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, καθώς πληθαίνουν τα ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια του φαρμάκου.

  Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, η Γαλλία ανακάλεσε με διάταγμά της τη συνταγογράφηση της υδροξυχλωροκίνης που χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας για τη θεραπεία του νέου κορονοϊού, μετά από σύσταση του ιατρικού συμβουλίου.

  Ακολούθησε ο οργανισμός Υγείας του Βελγίου, που προειδοποίησε να μην χρησιμοποιείται το φάρμακο σε ασθενείς με κορονοϊό, πέραν των υπό εξέλιξη κλινικών δοκιμών.

  Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές της Ιταλίας κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στη θεραπεία του Covid-19, προσθέτοντας ότι ελλείψει αποδείξεων πρέπει να απαγορευθεί η χρήση του φαρμάκου, εκτός των κλινικών δοκιμών.

  Ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων (AIFA) επικαλέστηκε επίσης νέα κλινικά στοιχεία για τη χρήση του φαρμάκου που "υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο για ανεπιθύμητες παρενέργειες με ελάχιστο ή καθόλου όφελος".

  Τέλος, σημειώνεται ότι μια ακόμη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι η χρήση του φαρμάκου ως θεραπεία για τον κορονοϊό έχει αποτέλεσμα. Αντίθετα, η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη υδροξυχλωροκίνης σχετίζεται στην πραγματικότητα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ