Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 13:27

  Η YouTube παραδέχθηκε ότι διέγραφε με αυτόματο σύστημα επικριτικά σχόλια κατά του ΚΚ Κίνας

  Η YouTube παραδέχθηκε ότι διέγραφε με αυτόματο σύστημα επικριτικά σχόλια κατά του ΚΚ Κίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η YouTube παραδέχθηκε ότι έχει προχωρήσει σε "αυτόματη" λογοκρισία μέσω διαγραφής σχολίων που περιείχαν επικρίσεις κατά του ΚΚ Κίνας.

  Η πλατφόρμα διαδικτυακών βίντεο - ιδιοκτησία της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet - δήλωσε ότι η αυτόματη αφαίρεση συγκεκριμένων σχολίων οφείλεται σε "λάθος" αυτοματοποιημένων συστημάτων.

  "Εργαζόμαστε πάντοτε για την επίλυση ζητημάτων που ανακύπτουν γύρω από το YouTube,” δήλωσε εκπρόσωπος της YouTube. "Μετά από αξιολόγηση από τις ομάδες μας, επιβεβαιώσαμε ότι υπήρχε λάθος ρύθμιση στα αυτοματοποιημένα συστήματά μας".

  Χρήστες είχαν θέσει το θέμα ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 στις επίσημες σελίδες βοήθειας για τη χρήση του YouTube, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ζήτημα έχει ιστορία τουλάχιστον έξι μηνών.

  Τα σχόλια που διαγράφονταν είχαν αναρτηθεί κάτω από βίντεο και live streams, με στόχευση ειδικά δύο κινεζικών φράσεων, οι οποίες διαγράφονταν ακόμη και όταν χρησιμοποιούνταν με θετική χροιά.

  Όταν τα σχόλια περιείχαν τις φράσεις ”共匪” ("κομμουνιστής ληστής”) ή ”五毛” ("κόμμα των 50 σεντς"), τα φίλτρα του Youtube τα εντόπιζαν και τα διέγραφαν αυτόματα εντός 15 δευτερολέπτων.

  Η πρώτη φράση είναι υποτιμητικός χαρακτηρισμός για τους Κινέζους κομμουνιστές, ενώ η δεύτερη αφορά τους χρήστες του Διαδικτύου που πληρώνονται από το ΚΚ Κίνας προκειμένου να δρουν διαδικτυακά προκειμένου να κατευθύνουν την κοινή γνώμη προς όφελος του κόμματος.

  Ο Palmer Luckey, ιδρυτής της Oculus, επισήμανε το ζήτημα μέσω Twitter.

   

  Το σχόλιο του Luckey επισημάνθηκε από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ted Cruz. 

  "Γιατί η Google/YouTube λογοκρίνει Αμερικανούς για λογαριασμό του ΚΚ Κίνας; Αυτό είναι ΛΑΘΟΣ", σημειώνει ο γερουσιαστής. "Οι κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου έχουν υπερβολική εξουσία. Ο νόμος Sherman απαγορεύει την κατάχρηση της μονοπωλιακής θέσης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να σταματήσει αυτή την κατάσταση ΤΩΡΑ", τονίζει ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός.

  Η Google έχει ιστορικό λογοκρισίας περιεχομένου για λογαριασμό του ΚΚΚ. Το Project Dragonfly, για παράδειγμα, περιελάμβανε τη δημιουργία μηχανής αναζήτησης συμβατής με πρότυπα κρατικής λογοκρισίας. Τελικώς είχε ανακληθεί μετά από σύγκρουση με το τμήμα προστασίας της ιδιωτικότητας της Google.

  To YouTube είναι "μπλοκαρισμένο" για τους χρήστες στην Κίνα, ωστόσο ορισμένοι χρήστες στην ασιατική χώρα ξεπερνούν το ζήτημα, κάνοντας χρήση VPN. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ