Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Μαϊ-2020 20:26

  Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει ζητήματα που ανακύπτουν στο πλαίσιο της συνθήκης Open Skies

  Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει ζητήματα που ανακύπτουν στο πλαίσιο της συνθήκης Open Skies
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει ζητήματα που ανακύπτουν στο πλαίσιο της συνθήκης Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί), τα οποία δεν θέτουν μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και μια σειρά άλλες χώρες που έχουν συνυπογράψει τη συνθήκη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

  "Έχουμε κι εμείς να θέσουμε ζητήματα και προς μερικά άλλα κράτη που έχουν συνυπογράψει τη Συνθήκη Open Skies. Αλλά δεν θεωρούμε ότι αυτός είναι επαρκής λόγος για να αποχωρήσει κάποιος από την συνθήκη, χτυπώντας δυνατά την πόρτα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, όπως είναι αυτονόητο, τις εκατέρωθεν αξιώσεις, υπό την έννοια ότι μια τέτοια συζήτηση θα διεξαχθεί σε ισότιμη και αμοιβαίου σεβασμού βάση και δεν θα καταλήξει σε τελεσιγραφικές αξιώσεις προς τη Ρωσία να υποχωρήσει", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ , στις 21 Μαΐου, είχε ανακοινώσει την πρόθεση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη συνθήκη Open Skies. Εν συνεχεία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε γραπτή του δήλωση, ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη, αρχής γενομένης από της 22ας Μαΐου. Η αμερικανική πλευρά πρόβαλλε ως λόγο αποχώρησης παραβιάσεις της συνθήκης εκ μέρους της Ρωσίας, ισχυριζόμενη ότι χρησιμοποιεί τις πτήσεις παρατήρησης που προβλέπει η συνθήκη, αξιοποιώντας τα στοιχεία που συλλέγει, για την στόχευση των οπλικών της συστημάτων.

  Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς, δηλώνοντας την προσήλωση της στη συνθήκη, προβάλλοντας παράλληλα ανάλογες απαιτήσεις προς χώρες που έχουν συνυπογράψει τη συνθήκη.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ