Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Μαϊ-2020 20:13

  Απόρρητη έκθεση OHE: Μυστική επιχείρηση 8 χωρών κατά της μεταφοράς όπλων από την Τουρκία στον Σάρατζ

  Απόρρητη έκθεση OHE: Μυστική επιχείρηση 8 χωρών κατά της μεταφοράς όπλων από την Τουρκία στον Σάρατζ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια απόρρητη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αποκάλυψε τον σχεδιασμό μιας αποστολής, με κωδικό όνομα Project Opus, από οκτώ χώρες, για την αποτροπή της αποστολής όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη, όπως ανέφερε η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, τη Δευτέρα.

  Η έκθεση 80 σελίδων, όπως αποκάλυψε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ανέφερε ότι η επιχείρηση κατευθύνεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη συμμετοχή πολιτών της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Μάλτας, της Νότιας Αφρικής, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

  Τουλάχιστον οκτώ χώρες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Μάλτα, Λιβύη, Αγκόλα, Μποτσουάνα, Νότια Αφρική και Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετείχαν στο σχεδιασμό της επιχείρησης, έγραψε η καθημερινή Herald Sun της Αυστραλίας.

  Συμμετείχαν τουλάχιστον δέκα εταιρείες εγγεγραμμένες στα ΗΑΕ, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τη Μάλτα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ. Μια άλλη εταιρεία στη Νότια Αφρική ασχολήθηκε με την κάλυψη των ταυτοτήτων των πρακτόρων.

  Ειδικές επιχειρησιακές μονάδες αποτελούμενες από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, μεταμφιεσμένες ως γεωφυσικές και άλλες ερευνητικές ομάδες, ανέλαβαν να κάνουν επιδρομές σε τουρκικά πλοία στα ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με την έκθεση, για να σταματήσει η Τουρκία να παραδίδει όπλα στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), υπό τον Φαγέζ αλ-Σάρατζ.

  Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι στάλθηκαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν την υπεράσπιση του Σάρατζ ενάντια στην επίθεση του αντιπάλου του, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που επιταχύνθηκε τον Απρίλιο του περασμένου έτους με υποστήριξη από τη Ρωσία για τον έλεγχο της Τρίπολης. Η Τουρκία έστειλε επίσης αντικαθεστωτικούς από τη Συρία, άλλους μαχητές καθώς και τζιχαντιστές στη Λιβύη για να στηρίξει τις δυνάμεις του Σάρατζ.

  Κάλυψη για τους πράκτορες που συμμετείχαν στην επιχείρηση ως ερευνητές διευκολύνθηκε από την Ιορδανία και μια ομάδα τουλάχιστον 20 πρακτόρων πήγε από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, στη Βεγγάζη, που ελέγχεται από τον Χαφτάρ, μέσα σε αεροπλάνο μεταφοράς εμπορευμάτων μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2019.

  Το Project Opus είχε ως στόχο να παράσχει στον Χαφτάρ "τη δυνατότητα να διακόψει τη θαλάσσια διαδρομή για όπλα από την Τουρκία στην κυβέρνηση Σάρατζ", ανέφερε η γερμανική ARD Tagesschau, επικαλούμενη την έκθεση του ΟΗΕ.

  Τα πρακτικά των συνομιλιών μεταξύ της ομάδας συμπεριελήφθησαν στην έκθεση, δηλώνοντας ότι η αποστολή τους ήταν να "διεισδύσουν και να αναζητήσουν εχθρικά πλοία εφοδιασμού". Αναφέρουν επίσης μια "ομάδα θαλάσσιων επιθέσεων".

  Η έκθεση ανέφερε την πιθανότητα χειρισμού των μυστικών επιχειρήσεων από εταιρείες με έδρα στα ΗΑΕ και αναφέρεται σε δύο εταιρείες που ονομάζονται Lancaster6 και Opus Capital Asset.

  Αυτές οι εταιρείες, σύμφωνα με την έκθεση, αγόρασαν έξι στρατιωτικά ελικόπτερα στη Νότια Αφρική τον Ιούνιο του 2019, τα οποία παραδόθηκαν μέσω Μποτσουάνας στη Λιβύη.

  Η Opus Capital Asset ενοικίασε ταυτόχρονα δύο φουσκωτά στρατιωτικά σκάφη στη Μάλτα για 90 ημέρες, στην τιμή των 5.000 ευρώ την ημέρα. Αυτά τα σκάφη και ελικόπτερα ήταν εφοδιασμένα με πολυβόλα, ανέφερε η έκθεση και τα πλοία μεταφέρθηκαν στη Βεγγάζη στις 27 Ιουνίου.

  Η ομάδα ειδικών επιχειρήσεων έφυγε έπειτα από το Αμμάν μέσω αεροπλάνου και προσγειώθηκε στη νότια Βεγγάζη, όπου βρισκόταν σε ένα σπίτι που φρουρούσε η τοπική πολιτοφυλακή.

  Η επιχείρηση διακόπηκε στις 2 Ιουλίου, όταν η ομάδα ταξίδεψε με στρατιωτικά σκάφη από τη Βεγγάζη προς την πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ένα από τα πλοία είχε μείνει πίσω στη Βεγγάζη λόγω ζημιών.

  Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που έγραψαν την έκθεση δήλωσαν ότι το ιστορικό της επιχείρησης δεν είχε ακόμη αποκαλυφθεί και ότι ο λόγος για την εκκένωση και το γιατί έμεινε πολύτιμος εξοπλισμός στη Λιβύη, δεν έχει διερευνηθεί ακόμη. Η κάλυψη της ομάδας ήταν ότι οι ερευνητές εργάζονταν στον τομέα του πετρελαίου και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν απότομα τη Λιβύη για λόγους ασφαλείας.

  Η αρμόδια αρχή για το Project Opus δεν διευκρινίστηκε στην έκθεση, ενώ ο μόνιμος εκπρόσωπος των ΗΑΕ στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε σε ερωτήσεις, δήλωσε η τουρκική έκδοση της DW. Οι δύο εταιρείες που αναφέρονται στην έκθεση δεν απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021