Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Μαϊ-2020 20:05

  Ο ΠΟΥ αναστέλλει τη μελέτη για χρήση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορονοϊό

  Ο ΠΟΥ αναστέλλει τη μελέτη για χρήση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην προσωρινή αναστολή της μελέτης Solidarity Trial που αφορά τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης ως δυνητικής θεραπείας για τον κορονοϊό, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των ασθενών, προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

  Η απόφαση, την οποία ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη τη Δευτέρα, ελήφθη μετά τη δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet μιας μελέτης παρατήρησης, την περασμένη Παρασκευή, η οποία αναφέρει ότι σοβαρά άρρωστοι ασθενείς που νοσούν από την Covid-19 και έλαβαν θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη είχαν αυξημένες πιθανότητες θανάτου.

  Ο Γκεμπρεγεσούς ανακοίνωσε ότι μια ανεξάρτητη ομάδα επανεξετάζει πλέον τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης στο πλαίσιο της μελέτης του ΠΟΥ. Η κλινική μελέτη, στην οποία συμμετέχουν ασθενείς σε περισσότερα από 400 νοσοκομεία σε 35 χώρες, αποτελεί μια παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια για την ανεύρεση ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών κατά της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός.

  "Η Ομάδα Ειδικών της μελέτης, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από 10 εκ των συμμετεχουσών χωρών, κατά τη συνάντησή της το Σάββατο συμφώνησε να επανεξετάσει την ανάλυση και την αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων σε παγκόσμιο επίπεδο", δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

  "Η ανασκόπηση θα εξετάσει τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της Solidarity Trial και, συγκεκριμένα τα τυχαιοποιημένα διαθέσιμα δεδομένα, με στόχο την επαρκή αξιολόγηση των πιθανών οφελών και βλαβών από αυτό το φάρμακο", δήλωσε ο Γκεμπρεγεσους, προσθέτοντας ότι προσωρινά παύει το σκέλος της δοκιμής που περιλαμβάνει τη χρήση υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή αλληλεγγύης, ενώ τα δεδομένα επανεξετάζονται από το συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα άλλα σκέλη της δομικής συνεχίζονται.

  "Η ανησυχία σχετίζεται με τη χρήση υδροξυχλωροκίνης και χλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19", δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, επισημαίνοντας ωστόσο "ότι αυτά τα φάρμακα είναι αποδεκτά ως γενικά ασφαλή για χρήση σε ασθενείς με αυτοάνοσες ασθένειες ή ελονοσία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ