Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Μαϊ-2020 15:58

  Η οικονομία πρέπει να βγει από τη 'μηχανική υποστήριξη' της Covid-19, αναμένεται να πει ο Αυστραλός πρωθυπουργός

  Η οικονομία πρέπει να βγει από τη 'μηχανική υποστήριξη' της Covid-19, αναμένεται να πει ο Αυστραλός πρωθυπουργός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομία της Αυστραλίας δεν πρέπει να αποκτήσει εξάρτηση από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, θα δηλώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, καθώς η Καμπέρα επιταχύνει τα σχέδια για την τόνωση της ανάπτυξης.

  Η Αυστραλία έχει ανακοινώσει λίγο πάνω από 7.100 κρούσματα της COVID-19 και 102 θανάτους.

  Οι αριθμοί αυτοί είναι αρκετά χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, ένα επίτευγμα που η Αυστραλία αποδίδει στους αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που απέτρεψαν τη συμφόρηση των τοπικών νοσοκομείων με ασθενείς του κορονοϊόύ αλλά που είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία.

  Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της χώρας έχουν υποσχεθεί πάνω από 250 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας για να αμβλυνθεί ο οικονομικός αντίκτυπος, αλλά ο Μόρισον αναμένεται να πει σήμερα ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να τελειώσουν.

  "Κάποια στιγμή πρέπει να βγάλεις την οικονομία σου από τη μονάδα εντατικής θεραπείας", θα πει ο Μόρισον σήμερα σε ομιλία του στην Καμπέρα, αποσπάσματα της οποίας εστάλησαν στο Reuters. "Πρέπει να σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή πριν εθιστεί σε αυτή".

  Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφοντας την πρώτη της ύφεση εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 10%.

  Οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η Καμπέρα θα αναγκαζόταν να δανειστεί περίπου 300 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας για να στηρίξει την οικονομία, αν και το κόστος του βασικού της προγράμματος επιδότησης μισθών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω την περασμένη εβδομάδα κατά 60 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας.

  Ο Μόρισον θα πει ότι η κυβέρνησή του εκπονεί ένα σχέδιο για να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη που πιθανόν θα επικεντρωθεί στη φορολογική μεταρρύθμιση και τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές με τον προϋπολογισμό τον Οκτώβριο.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021