Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Μαϊ-2020 20:16

  Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας που ελέγχει ο Ερντογάν θέλει διευρυμένο ρόλο στην οικονομία

  Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας που ελέγχει ο Ερντογάν θέλει διευρυμένο ρόλο στην οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας αναμένει να διαδραματίσει ενισχυμένο ρόλο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την ευρύτερη οικονομία, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλός της.

  Ο Ζαφέρ Σονμέζ, ο οποίος διορίστηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως επικεφαλής των καθημερινών δραστηριοτήτων του ταμείου -ο Ερντογάν είναι επίσης πρόεδρος του ταμείου- δήλωσε ότι το ίδρυμα θα είναι ενεργό στις αγορές χρέους της χώρας ειδικότερα.

  "Κατά την άποψή μου, τα επόμενα 3-5 χρόνια, οι κρατικές οντότητες και τα κρατικά κεφάλαια θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μετοχικό κεφάλαιο του παιχνιδιού", δήλωσε ο Σονμέζ σε τηλεοπτική συνέντευξη του CNBC. "Όσον αφορά το χρέος, η ανταπόκριση στα ίδια κεφάλαια πρέπει να προέρχεται από τα κρατικά ταμεία πλούτου".

  Το ταμείο πλούτου της Τουρκίας ελέγχει τις μεγαλύτερες κρατικές οικονομικές επιχειρήσεις της χώρας, όπως η Turkish Airlines και τρεις κρατικές τράπεζες. Ο Ερντογάν ίδρυσε το ταμείο το 2016, εποπτεύοντας τις εταιρείες που ελέγχει τώρα. Το ταμείο επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα μικρό ποσό σε σύγκριση με ισοδύναμα ιδρύματα στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

  Η Τουρκία προσπαθούσε να τριπλασιάσει την αξία του ταμείου στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023, στην επέτειο των 100 ετών της χώρας, προτού η επιδημία του κορονοϊού ξεσπάσει στη χώρα.

  "Όταν εξετάζουμε την Τουρκία, αυτό το είδος πλατφόρμας έλειπε από την οικονομία. Και είμαστε ένα νεοσύστατο ταμείο", είπε ο Σονμέζ. "Αυτό είναι νέο για την Τουρκία, αλλά θα είμαστε πιο δραστήριοι, θα αντισταθμίσουμε αυτές τις ασταθείς περιόδους για να βοηθήσουμε ως πάροχος λύσεων equity στη χώρα".

  Το ταμείο ανέλαβε τον έλεγχο από περίπου το ένα τρίτο των μετοχών της Vakıfbank αυτό το μήνα, ως μέρος της εισφοράς κεφαλαίου 21 δισεκατομμυρίων λιρών (3,1 δισεκατομμύρια δολάρια) και για τους τρεις κρατικούς δανειστές.

  Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) καλεί εταιρείες του ταμείου να επιστρέψουν υπό τον έλεγχο του κοινοβουλίου σε μια "επανεθνικοποίηση" κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Έχει προειδοποιήσει ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου με κομματικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης δανείων από κρατικές τράπεζες σε φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ