Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Μαϊ-2020 18:01

  Τουρκία: Ανάπτυξη 5,4% για το α' τρίμηνο προβλέπουν οικονομολόγοι

  Τουρκία: Ανάπτυξη 5,4% για το α' τρίμηνο προβλέπουν οικονομολόγοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανάπτυξη 5,4% εκτιμάται ότι κατέγραψε η οικονομία της Τουρκίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, κάτι που καταδεικνύει το ισχυρό μομέντουμ μιας οικονομίας που καθοδηγείται από ασύδοτο δανεισμό πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού.

  Η Τουρκία άφησε πίσω της μια ύφεση, το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους και ανέκαμψε δυναμικά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, καταγράφοντας ανάπτυξη 6% σε ετήσια βάση,  κυρίως χάρη στην αύξηση του δανεισμού καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιό της κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

  Η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 24% το 2018, όταν αντιμετώπισε νομισματική κρίση, η οποία σε κάποιο σημείο μείωσε στο μισό την τιμή της λίρας έναντι του δολαρίου. Άρχισε να μειώνει το επιτόκιό της τον περασμένο Ιούλιο και έκτοτε μειώθηκε κατά 1.575 μονάδες βάσης στο 8,25%.

  Η φθηνή πίστωση οδήγησε σε έκρηξη του δανεισμού, με επικεφαλής κυρίως τις κρατικές τράπεζες, ενώ και οι ιδιωτικές τράπεζες πιέστηκαν να δώσουν περισσότερα δάνεια.

  Η μέση εκτίμηση σε δημοσκόπηση που έκανε το Reuters, ρωτώντας 14 οικονομολόγους, για την αύξηση του ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο του έτους, ανήλθε στο 5,4%. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν μεταξύ 6,4% και 4,4% αύξηση.

  Παρά την έντονη ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος λόγω της απότομης ύφεσης που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του κορονοϊού, που έπληξε την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου.

  Η διάμεση εκτίμηση 12 οικονομολόγων για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το 2020 προβλέπει ύφεση 0,75%, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ συρρίκνωσης 5,5% και ανάπτυξης 0,9%.

  Ο μέσος όρος σε προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,4%.

  Σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της, σταμάτησε τις πτήσεις και επέβαλε καραντίνα το Σαββατοκύριακο, μέτρα τα οποία οδήγησαν σε σημαντική πτώση στο εμπόριο, στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους βασικούς τομείς. Επίσης, ορισμένα εργοστάσια σταμάτησαν προσωρινά να λειτουργούν.

  Η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει ανάπτυξη 5% για το τρέχον έτος πριν από την επιδημία. Αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η οικονομία θα μπορούσε να σημειώσει περιορισμένη ανάπτυξη.

  Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στις 07:00 το πρωί, στις 29 Μαΐου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ