Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Μαϊ-2020 08:27

  Κίνα: Για πρώτη φορά από το 1990, η χώρα δεν ορίζει στόχο για την ανάπτυξη

  Κίνα: Για πρώτη φορά από το 1990, η χώρα δεν ορίζει στόχο για την ανάπτυξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κίνα, για πρώτη φορά, δεν θα ορίσει ετήσιο στόχο για το ΑΕΠ της, ενώ δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει περισότερες δαπάνες, καθώς η πανδημία του κορονοϊού "σφυροκοπά" την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δημιουργώντας ένα βαρύ κλίμα στη φετινή Λαϊκή Εθνοσυνέλευση.

  Θα είναι η πρώτη φορά που η Κίνα δεν ορίζει στόχο για το ΑΕΠ από το 1990 που η κυβέρνηση ξεκίνησε να ορίζει τέτοιους στόχους. 

  Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο -η πρώτη συρρίκνωση εδώ και δεκαετίες- έχοντας πληγεί από τον νέο κορονοϊό, που ξεκίνησε στην πόλη της κεντρικής Κίνας Ουχάν.

  "Δεν έχουμε ορίσει συγκεκριμένο στόχο για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, κυρίως επειδή η παγκόσμια υγειονομική, οικονομική και εμπορική κατάσταση είναι πολύ αβέβαιες και η ανάπτυξη της Κίνας έχει να αντιμετωπίσει κάποιους πολύ απρόβλεπτους παράγοντες" δήλωσε ο πρωθυπουργός Li Keqiang στην εναρκτήρια ομιλία του. 

  Η εγχώρια κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές υποχωρούν και η πίεση στην απασχόληση εντείνεται σημαντικά, ενώ οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι κλιμακώνονται, προειδοποίησε.

  Η Κίνα έχει θέσει στόχο να δημιουργήσει πάνω από 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις πόλεις φέτος, σύμφωνα με την έκθεση του Li, μεγεθος μειωμένο από τις τουλάχιστον 11 εκατομμύρια θέσεις του 2019 αλλά το χαμηλότερο από το 2013.

  Το διάστημα πριν την Εθνοσυνέλεση, οι ηγέτες της Κίνας υποσχέθηκαν να ενισχύσουν τις δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας εν μέσω διογκούμενων ανησυχιών για απώλειες θέσεων εργασίας που θα μπορούσαν να απειλήσουν την κοινωνική σταθερότητα.

  Η Κίνα στοχεύει σε έλλειμμα προϋπολογισμού τουλάχιστον 3,6% του ΑΕΠ φέτος, πάνω από το περυσινό 2,8%. 

  Η κυβέρνηση θα εκδώσει ειδικά κρατικά ομόλογα αξίας 1 τρισ. γουάν φέτος, στην πρώτη τέτοια έκδοση. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ