Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 18:53

  Ιταλία: Κατακόρυφη η πτώση στην κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους κατά την κορύφωση της πανδημίας

  Ιταλία: Κατακόρυφη η πτώση στην κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους κατά την κορύφωση της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους της Ιταλίας μειώθηκε κατά 77% τον Απρίλιο και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 23,5%, ενόσω στην ιταλική χερσόνησο ίσχυαν τα δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων κι η οικονομία της είχε κλείσει λόγω της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το ερευνητικό κέντρο της Mediobanca.

  Συνέπεια του περιορισμού ήταν τον Απρίλιο η κίνηση στους αυτοκινητόδρομους της χερσονήσου να καταγράφει μείωση κατά 77%, έναντι μείωσης 60% τον Μάρτιο, η οποία πιθανόν αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ από την εφεύρεση του αυτοκινήτου, τονίζει εμφατικά το ίδιο κέντρο.

  Παράλληλα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 23,5% τον περασμένο μήνα-- η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας 20ετίας-- και η κατανάλωση φυσικού αερίου έπεσε κατά 21%.

  Το σοκ από την κρίση είναι ισχυρό όσον αφορά τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στην Ιταλία, σύμφωνα με την ανάλυση από αυτό το κέντρο μελέτης της μεγαλύτερης τράπεζας επενδύσεων της Ιταλίας, η οποία καλύπτει 25 εταιρείες (13 ιδιωτικές και 12 υπό δημόσιο έλεγχο), που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, το FTSE Mib.

  Οι εταιρείες αυτές έχασαν το 22,4% της χρηματιστηριακής τους αξίας κατά το πρώτο τρίμηνο (που μεταφράζεται σε 83 δισεκ. ευρώ), με μια απότομη πτώση να καταγράφει ο μεγάλος πετρελαϊκός όμιλος Eni (-34,8%) και ο κατασκευαστικός τομέας, όπως για παράδειγμα η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler (-50,2%). Μόνο δύο εταιρείες σημειώνουν άνοδο, κι αυτές ανήκουν στον φαρμακευτικό τομέα, οι Recordati και Diasorin.

  Οι κατασκευαστικές-μεταποιητικές εταιρείες, από τη μόδα έως την αυτοκινητοβιομηχανία, έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα, τονίζει η Mediobanca, καθώς αυτός ο ιταλικός τομέας είναι ο δεύτερος στην Ευρώπη, πίσω από τη Γερμανία.

  Η ιταλική οικονομία στοιχειώνεται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί σκληρά από την κρίση, πολύ περισσότερο από τους μεγάλους εταιρικούς ομίλους.

  Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επηρεάστηκε σοβαρά από τον κορονοϊό, η Ιταλία ήταν επίσης η πρώτη που έκλεισε στα σπίτια τον πληθυσμό της από τις 9 Μαρτίου. Από τις 20 Απριλίου στη χώρα ξεκίνησε μια προσεκτική άρση των περιορισμών στις επιχειρήσεις και από τις 4 Μαΐου του περιορισμού των πολιτών.

  Η χώρα αναμένεται να βιώσει σοβαρή ύφεση φέτος, με πτώση του ΑΕΠ κατά 9,1% σύμφωνα με το ΔΝΤ, στην πιο σοβαρή οικονομική κρίση από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ