Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 14:08

  Μείωσε ξανά τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

  Μείωσε ξανά τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε σήμερα να μειώσει το βασικό επιτόκιο πολιτικής στο 8,25% από 8,75% προηγουμένως. Αυτή είναι η ένατη διαδοχική μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα σε λιγότερο από 12 μήνες. 

  Με την τελευταία μείωση, τα επιτόκια οδηγούνται κάτω από το μηδέν σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό, σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στον κόσμο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

  Στην ανακοίνωση που ακολουθεί την απόφαση νομισματικής πολιτικής η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει αποδυναμώσει σημαντικά τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

  Για την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα σημειώνει ότι άρχισε να αποδυναμώνεται από τα μέσα Μαρτίου λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στο εμπόριο, τον τουρισμό και την εγχώρια ζήτηση.

  Αν και η αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητα έγινε εντονότερη τον Απρίλιο, οι δείκτες υψηλής συχνότητας για το πρώτο μισό του Μαΐου υποδηλώνουν ότι η οικονομία βρήκε το κατώτατο σημείο μετά τα μέτρα που λήφθηκαν για τη μερική ομαλοποίηση, αναφέρει.

  Η τράπεζα σημειώνει εξάλλου ότι παρά την πρόσφατα υποχώρηση της τουρκικής λίρας λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων, οι διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων, ιδίως του πετρελαίου και των πολύτιμων μετάλλων, επηρεάζουν θετικά τις προοπτικές του πληθωρισμού. 

  Η λίρα σημειώνει οριακές μεταβολές στο 6,7912/δολ. μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Από την αρχή του έτους το τουρκικό νόμισμα χάνει περίπου 12,5%, έχοντας κατρακυλήσει πρόσφατα σε νέα ιστορικά χαμηλά. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ