Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 11:00

  Ευρωζώνη: Ανέκαμψε ο σύνθετος δείκτης PMI μετά το χαμηλό του Απριλίου

  Ευρωζώνη: Ανέκαμψε ο σύνθετος δείκτης PMI μετά το χαμηλό του Απριλίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εγκλωβισμένη στη βαθύτερη ύφεση που έχει ποτέ καταγραφεί παρέμεινε τον Μάιο η οικονομία της Ευρωζώνης, με την δραστηριότητα πάντως να ανακάμπτει καθώς οι κυβερνήσεις επιχειρούν την επανεκκίνηση των οικονομιών τους μετά τους αυστηρούς περιορισμούς των προηγούμενων μηνών για την ανάσχεση της πανδημίας. 

  Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στο 30,5 το Μάιο μετά το ιστορικό χαμηλό του 13,6 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της IHS Markit. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο. 

  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet τοποθετούσαν τον δείκτη στο 27,0. Ο δείκτης πάντως παραμένει πολύ πιο κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. 

  Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 39,5 από 33,4 τον Απρίλιο, ενώ ο PMI των υπηρεσιών στο 28,7 από μόλις 12,0 τον Απρίλιο. 

  "Η Ευρωζώνη γνώρισε περαιτέρω κατάρρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Μάιο, ωστόσο τα στοιχεία της έρευνας τουλάχιστον δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι η ύφεση πιθανώς να βρήκε το κατώτατο επίπεδο τον Απρίλιο", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit said. 

  Ο σύνθετος δείκτης PMI για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενισχύθηκε στο 31,4 από 17,4, τον προηγούμενο μήνα, ενώ για τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη, στο 30,5 από 11,1 τον Απρίλιο. 


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ