Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Μαϊ-2020 22:24

  Roggoff: "Προπέτασμα καπνού" το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed

  Roggoff: "Προπέτασμα καπνού" το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων της Fed για τη σταθεροποίηση των αγορών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ καλούνται και πάλι να διαχειριστούν ένα βουνό χρέους, προειδοποίησε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ken Rogoff.

  Επισημαίνοντας ότι η προθυμία της Fed να επεκτείνει τον ισολογισμό της έχει βοηθήσει να πειστούν οι μετέχοντες στην αγορά να συνεχίσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ την ώρα που το δημοσιονομικό έλλειμμα διογκώνεται, ο Rogoff είπε ότι οι αγορές της Κεντρικής Τράπεζας δεν έχουν μεταβάλει το συνολικό ύψους του δημόσιου χρέους.

  "Είναι προπέτασμα καπνού. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά από το να αγοράζει η Fed μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και να έχει το υπουργείο Οικονομικών να εκδίδει βραχυπρόθεσμα ομόλογα", είπε ο Rogoff σε συνέντευξή του. "Νομίζω ότι ο κόσμος ξεχνάει πως το υπουργείο ελέγχει την Fed".

  Ο Rogoff θεωρεί πως οι ισολογισμοί της Fed και του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να συνδυαστούν. Στην ουσία, εάν η Fed αγόραζε κρατικά ομόλογα και λάμβανε τραπεζικές καταθέσεις με τόκο, τα ομόλογα θα πρεπε να μετράνε και πάλι για κρατικό χρέος. 

  Το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου έχει εκτιμήσει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διογκωθεί στα περίπου 3,7 τρισ. δολάρια την τρέχουσα χρήση ή στο περίπου 18% του ΑΕΠ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ