Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Μαϊ-2020 16:18

  Αυστρία: Επιφυλακτικοί οι Πράσινοι απέναντι στην "αντιπρόταση" του Κουρτς, στο γαλλο-γερμανικό "Ταμείο Ανάκαμψης"

  Αυστρία: Επιφυλακτικοί οι Πράσινοι απέναντι στην "αντιπρόταση" του Κουρτς, στο γαλλο-γερμανικό "Ταμείο Ανάκαμψης"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιφυλακτικό απέναντι στην "αντιπρόταση" για το γαλλογερμανικό Ταμείο Ανάκαμψης, την οποία προαναγγέλει σε σημερινή συνέντευξή του ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι ο εταίρος του στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, το κόμμα των Πράσινων.

  Ενδεικτικά, η προερχόμενη από τους Πράσινους υπουργός Κλίματος και Υποδομών Λεονόρε Γκεβέσλερ, αποφεύγοντας το μεσημέρι σε συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία να απαντήσει σε φήμες ότι οι συγκυβερνώντες Πράσινοι πληροφορήθηκαν για την "αντιπρόταση Κουρτς" από τον Τύπο, ανέφερε ότι "σίγουρα θα συζητήσουμε τώρα μαζί τις διάφορες προτάσεις στο υπουργικό συμβούλιο και θα διαμορφώσουμε γνώμη για αυτές".

  Σύμφωνα με την ίδια, "η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα παρουσιάσει η Επιτροπή της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, είναι φυσικά πολύ σημαντική για το μέλλον της Αυστρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της".

  "Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι αυτής της συζήτησης, κάτι που είναι καλό. Οι προτάσεις μπορούν πάντα να βελτιωθούν. Χαίρομαι που υπάρχει τώρα μια πρωτοβουλία. Κατά την άποψή μου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη συζήτηση για το σχέδιο ανάκαμψης το θέμα της Πράσινης Συμφωνίας να είναι σταθερά συνδεδεμένο εκεί. Στη συνέχεια θα το συζητήσουμε μαζί”, ανέφερε η υπουργός Κλίματος και Υποδομών.

  Από την πλευρά της, η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών – οι οποίοι, με εξαίρεση την περίοδο 2000-2006, ηγούνταν όλων των αυστριακών κυβερνήσεων από το 1970 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 -- κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει μια σαφή θέση για το γαλλο-γερμανικό σχέδιο ανοικοδόμησης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

  "Εάν η κυβέρνηση το εμποδίσει τώρα και δεν το υποστηρίξει, θα ενεργήσει κατά των συμφερόντων της Αυστρίας και κατά του Εγχειρήματος Ευρώπη. Ακριβώς όπως πρέπει να επενδύσουμε για έξοδο από την κρίση στην Αυστρία, πρέπει να το κάνουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο", επισήμανε η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών.

  Σε σχέση με την "αντιπρόταση Κουρτς", η ίδια, θέτοντας το ερώτημα εάν πρόκειται για προσωπική γνώμη του καγκελάριου και τί λέει πάνω σε αυτό ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των συγκυβερνώντων Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, απαίτησε από την κυβέρνηση να βρει γρήγορα μια κοινή, σαφή γραμμή στο θέμα, καθώς, όπως επισήμανε, "ένα επενδυτικό πακέτο της ΕΕ είναι επειγόντως απαραίτητο, επειδή ωφελεί όλες τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας".

  Σύμφωνα με την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, "η Ιταλία, η οποία πλήττεται οικονομικά, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστρίας και, ως εκ τούτου, 'ουσιαστικής σημασίας' για την εγχώρια οικονομία, καθότι πρόκειται για περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και 90.000 αυστριακές θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το εμπόριο με την Ιταλία".

  Αξίζει να σημειωθεί πως, σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Oberoesterreichische Nachrichten, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς προαναγγέλλει μία "αντιπρόταση" για το "Ταμείο Ανάκαμψης”, το οποίο ανακοίνωσαν προχθές ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκαλεί ο νέος κορονοϊος.

  "Θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με κράτη, τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο σωστός δρόμος είναι τα δάνεια και όχι οι επιδοτήσεις, και για το θέμα αυτό βρισκόμαστε σε σχετικό συντονισμό με την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία", τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, απορρίπτοντας την γαλλο-γερμανική πρόταση, διαμήνυε χθες, Τρίτη, μέσω Twitter ότι "η θέση μας παραμένει αμετάβλητη".

  "Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε μία πρόταση με τις δικές μας ιδέες. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να επιτύχουμε την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και να αποφύγουμε την αμοιβαιοποίηση των χρεών", ισχυρίζεται ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, έπειτα από – και παρά – την εγκατάλειψη της αρνητικής στάσης της Γερμανίδας καγκελάριου, ο ίδιος εμφανίζεται τώρα "βασιλικότερος του βασιλέως”.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ