Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Μαϊ-2020 11:35

  Βρετανία: Κάτω του 1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο - Σε χαμηλό τετραετίας

  Βρετανία: Κάτω του 1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο - Σε χαμηλό τετραετίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε τον Απρίλιο στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 2016, καθώς οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας υποχώρησαν και το lockdown έβαλε "φρένο" στην οικονομική δραστηριότητα.

  Η προοπτική ενός επίμονα χαμηλού πληθωρισμού θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην υπόθεση ότι θα χρειαστεί επιπλέον δράση από πλευράς Bank of England, ενισχύοντας τη συζήτηση για το πέρασμα σε αρνητικά επιτόκια, για πρώτη φορά. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Η.Β. Άντριου Μπέιλι θα καταθέσει ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου εντός της ημέρας.

  Ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 0,8% τον Απρίλιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, με τους αναλυτές να αναμένουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πληθωρισμό της τάξης του 0,9%. Ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε στο 1,4%, ενώ οι αναλυτές τον ανέμεναν στο 1,5%.

  Την Τρίτη, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανέφερε ότι η χώρα κατευθύνεται προς μια "βαριά ύφεση, τα χαρακτηριστικά της οποίας δεν θα έχουμε ξαναδεί".

  Η λίρα δεν αντέδρασε στην ανακοίνωση των στοιχείων.

  Η πτώση του πληθωρισμού τον Απρίλιο κατά 0,2% σε σχέση με τον Μάρτιο ήταν η μεγαλύτερη από το 2008 και μειώνει τον δείκτη κάτω του μισού του στόχου που έχει θέσει η BoE.

  Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Η.Β. διαμορφώνεται σήμερα στο 0,1%, με την ΒοΕ να προβλέπει τη χειρότερη ύφεση στη Βρετανία εδώ και τρεις αιώνες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ