Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2020 19:26

  Πώς οι μεγάλες αλυσίδες φαγητού επωφελούνται από την πανδημία εις βάρος των "μικρών"

  Πώς οι μεγάλες αλυσίδες φαγητού επωφελούνται από την πανδημία εις βάρος των "μικρών"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι βιτρίνες παραμένουν κενές σε κλειστές επιχειρήσεις. Φθηνότερα ή ακόμα και ευέλικτα ενοίκια. Καθώς ο κορονοϊός κλείνει μόνιμα ορισμένες μικρές επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις γρήγορου φαγητού όπως η Domino's Pizza, η Chipotle και η Wendy's που τα πήγαιναν καλά πριν την κρίση, θέλουν να επεκταθούν -ή να συνεχίσουν τα προϋπάρχοντα σχέδια επέκτασης- μετά την υποχώρηση της πανδημίας.

  Ο Ντέιβιντ Ντένο, CEO της Bloomin Brands, μητρικής εταιρείας της Outback Steakhouse, δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι "δεν θέλω να το ευχηθώ σε κανέναν, αλλά θα υπάρξουν ευκαιρίες ακινήτων", για νέα καταστήματα ή μετεγκαταστάσεις σε περιοχές με "καλύτερη ορατότητα, καλύτερη πρόσβαση και καλύτερο χώρο στάθμευσης".

  Η Chipotle Mexican Grill, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Taco Bell, Yum!, οι Brands και Domino's Pizza συγκαταλέγονται στα πολλά ονόματα εταιρειών που σχεδιάζουν ανάπτυξη μετά την πανδημία, σύμφωνα με τους CEO τους.

  "Οι εταιρείες που τα πηγαίνουν καλά σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν το αποτύπωμά τους", δήλωσε ο David Gibbs, διευθύνων σύμβουλος της Yum, στα τέλη Απριλίου. "Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτή η επωνυμία… δεν θα είναι μια κερδοφόρα μακροπρόθεσμα. Και η ανάπτυξη μονάδων είναι μεγάλο μέρος αυτού".

  Τον Απρίλιο, τα καταστήματα λιανικής συγκέντρωσαν λιγότερα ενοίκια σε σχέση με άλλους τομείς ακινήτων, σύμφωνα με σημείωμα της Citi την Παρασκευή. Τα mall εισέπραξαν μόνο το 28% των ενοικίων και τα shopping center το 60%, μεταξύ άλλων μειώσεων, σύμφωνα με τη Citi.

  "Είναι πραγματικά μια στιγμή ευκαιρίας για αυτές τις εταιρείες να εδραιωθούν εκεί που θέλουν", δήλωσε η Susan Wachter, καθηγήτρια χρηματοοικονομικών ακινήτων στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. "Το τοπίο του λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτό για αναδιάταξη και επέκταση των επιχειρήσεων των οποίων το μερίδιο αγοράς αυξάνεται".

  Οι Starbucks και McDonald's θα μπορούσαν επίσης να είναι μεταξύ αυτών που θα αναπτυχθούν, δήλωσε ο αναλυτής του Neuberger Berman, Kevin McCarthy.

  "Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μερικών ετών όπου οι ανεξάρτητοι χάνουν και οι αλυσίδες κερδίζουν" έως και 10% έως 15% του μεριδίου αγοράς, δήλωσε ο McCarthy για τη βιομηχανία εστιατορίων. Οι νικητές αυτής της συμμετοχής θα είναι αυτά τα μοντέλα που θα επικεντρώνονται στην άνεση και την προσβασιμότητα.

  "Ήταν μια τάση που πήγαινε με 30 χλμ την ώρα και τώρα επιταχύνθηκε στα 100 χλμ την ώρα", δήλωσε ο McCarthy. "Μιλάμε για εταιρικό Δαρβινισμό και μάλιστα σε χρήση στεροειδών".

  Υπάρχει προηγούμενο για επέκταση γρήγορου φαγητού εν μέσω κρίσης. Το 2010, η Burger King κατάφερε να αναπτύξει το εμπορικό σήμα της στη Δυτική Ευρώπη στο τέλος της οικονομικής κρίσης. "Αυτά ήταν μερικά από τα καλύτερα χρόνια που είχαμε… στη Δυτική Ευρώπη με πολλούς από τους αναπτυσσόμενους εταίρους μας, επειδή υπήρχε τεράστια ευκαιρία", δήλωσε ο Jose Cil, διευθύνων σύμβουλος της Restaurant Brands International, μητρική εταιρεία της Burger King και Popeyes.

  Για να είμαστε σίγουροι, η πορεία προς την επέκταση θα μπορούσε να είναι ασταθής. Οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση στα τέλη Μαρτίου και Απριλίου, οδηγώντας πολλές εταιρείες να μειώσουν τις οικονομικές τους προβλέψεις και να σταματήσουν τα κατασκευαστικά έργα για να εξοικονομήσουν κεφάλαια.

  Οι περιορισμοί πληρότητας θα κάνουν δύσκολη την επανέναρξη και ορισμένα εστιατόρια ενδέχεται τελικά να αλλάξουν την κάτοψη για να προσαρμοστούν σε έναν νέο τρόπο λειτουργίας.

  Παρ' όλα αυτά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shake Shack, Randy Garutti, δήλωσε ότι "καθώς γίνονται διαθέσιμες πρόσθετες ευκαιρίες ακινήτων και ανάπτυξης, θα είμαστε έτοιμοι να καταλάβουμε τον κενό χώρο μπροστά".

  Οι Wendy's, Papa John's International και Yum China Holdings συζήτησαν επίσης την επέκταση στη μετά κορονοϊού εποχή κατά τη διάρκεια πρόσφατων κλήσεων στη Wall Street.

  "Αν υπάρχουν ευκαιρίες που έχουν νόημα για εμάς από την πλευρά των ακινήτων, θα τις επιδιώξουμε", δήλωσε ο David Hoffmann, διευθύνων σύμβουλος της Dunkin 'Brands Group. "Αλλά θέλεις επίσης να ισορροπήσεις το να είσαι καλός εταιρικός πολίτης και να τηρείς τις αξίες σου και να μην είσαι καρχαρίας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ