Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2020 16:05

  Αυστρία - Πρώην υπηρεσιακή ομοσπονδιακή καγκελάριος: Ήθελα να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη στην πολιτική

  Αυστρία - Πρώην υπηρεσιακή ομοσπονδιακή καγκελάριος: Ήθελα να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη στην πολιτική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έναν χρόνο μετά τη διαβόητη "Υπόθεση Ίμπιζα” και το ξέσπασμα της μεγαλύτερης μεταπολεμικά κυβερνητικής κρίσης στη χώρα, η πρώην επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης Μπριγκίτε Μπίρλαϊν τονίζει σε συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση πως στόχος της θητείας της ως υπηρεσιακής ομοσπονδιακής καγκελαρίου της Αυστρίας, ήταν να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Αυστριακών πολιτών στην πολιτική.

  Η 70χρονη πρώην πρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, ως πρώτη γυναίκα ομοσπονδιακή καγκελάριος στην αυστριακή ιστορία, ηγήθηκε πέρυσι επί ένα επτάμηνο – συγκεκριμένα μεταξύ 3ης Ιουνίου 2019 και 7ης Ιανουαρίου 2020 -- της αυστριακής υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία επανέφερε τη χώρα στην ομαλότητα.

  Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, έχοντας ως αποστολή να οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, είχε αναλάβει την 3η Ιουνίου, έπειτα από την κατάρρευση, στα τέλη Μαΐου, του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, εξαιτίας της "Υπόθεσης Ίμπιζα”, του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

  Γρήγορα, αλλά συνειδητά η ίδια αποφάσισε να αποδεχτεί τότε την εντολή του ομοσπονδιακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν να αναλάβει επικεφαλής μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης, επισημαίνει η Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα για το "πότε άραγε θα ερωτηθεί ξανά μια γυναίκα αν θέλει να γίνει καγκελάριος;".

  Λέει πως αισθάνεται ανακούφιση που η κυβέρνησή της δεν χρειάστηκε να βρεθεί αντιμέτωπη με την κρίση του κορονοϊου, καθώς ήταν υπηρεσιακή και είχε μόνον έναν προσωρινό προϋπολογισμό, γεγονός που θα δυσκόλευε επιπλέον την καταπολέμηση μιας τέτοιας κρίσης, την οποία, όπως τονίζει η Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, διαχειρίστηκε πολύ καλά έως τώρα η σημερινή αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων.

  Η πρώην υπηρεσιακή καγκελάριος και πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου θεωρεί ωστόσο ότι, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊου, τα θεμελιώδη δικαιώματα στη δημοκρατία αντιμετωπίζουν μία πρόκληση, καθώς, όπως επισημαίνει, πριν από την κρίση κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επεμβάσεις στο ιδιωτικό, το θρησκευτικό και το εργασιακό δίκαιο.

  Η ίδια θεωρεί πως, σε περίπτωση υποψίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας θα εξετάσει, εάν περιορισμοί θεμελιωδών δικαιωμάτων έχουν εφαρμοσθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα.

  Αξίζει να σημειωθεί πως παραμονή της παράδοσης των καθηκόντων της στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων, στις 7 Ιανουαρίου, η πρώην υπηρεσιακή ομοσπονδιακή καγκελάριος είχε καλέσει του πολίτες της χώρας να μην θεωρούν ποτέ δεδομένες τις δημοκρατικές κατακτήσεις.

  Σε μήνυμά της -- κάτι που αποτέλεσε καινοτομία για τα αυστριακά δεδομένα, καθότι ήταν η πρώτη φορά που απερχόμενος επικεφαλής αυστριακής κυβέρνησης αποχαιρετούσε τους πολίτες -- η τότε απερχόμενη καγκελάριος καλούσε τους πολίτες "να πληρούν με ζωή και να εφαρμόζουν ενεργά στην πράξη το ευρωπαϊκό πνεύμα και τον ανοικτό διάλογο”, ενώ προέτρεπε τους νέους και κυρίως τις γυναίκες να αναλαμβάνουν "για το καλό της χώρας τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται”.

  Γεννημένη στις 25 Ιουνίου 1949 στη Βιέννη, κόρη ενός δημοσίου υπαλλήλου και με μητέρα ασχολούμενη με τις τέχνες, η Μπριγκίτε Μπίρλαϊν ήθελε αρχικά να σπουδάσει καλές τέχνες και αρχιτεκτονική, γρήγορα όμως την κέρδισε η Νομική, της οποίας τις σπουδές ολοκλήρωσε μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, για να περάσει στα 26 της τις εξετάσεις για δικαστής και να γίνει δύο χρόνια αργότερα, στα 28 της χρόνια, εισαγγελέας.

  Η κατακόρυφη πορεία της, την έφερε στα 41 της χρόνια να είναι ήδη γενική εισαγγελέας, η πρώτη γυναίκα στα αυστριακά δικαστικά χρονικά, ασκώντας, λίγο αργότερα, παράλληλα τα καθήκοντα της πρώτης γυναίκας προέδρου της Αυστριακής Ένωσης Εισαγγελέων.

  Το 2003 ανέλαβε αντιπρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, επίσης ως η πρώτη γυναίκα, και από την 1η Ιανουαρίου 2018, πρόεδρός του, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του, στην αυστριακή ιστορία.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ