Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2020 15:20

  Βρετανία: Απαγορεύεται η χορήγηση μερισμάτων και μπόνους από εταιρείες που λαμβάνουν δάνεια με κρατικές εγγυήσεις

  Βρετανία: Απαγορεύεται η χορήγηση μερισμάτων και μπόνους από εταιρείες που λαμβάνουν δάνεια με κρατικές εγγυήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απαγόρευσε τη χορήγηση μερισμάτων, αλλά και μπόνους σε ρευστό από εταιρείες οι οποίες έχουν λάβει δανειακή ενίσχυση με κρατικές εγγυήσεις, μετά τις παρατηρήσεις των κομμάτων της βρετανικής αντιπολίτευσης, που σημείωναν ότι το πρόγραμμα δανεισμού με κρατικές εγγυήσεις πρέπει να έχει ως στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση και όχι να "πλουτίσει" επενδυτές και στελέχη.

  Εταιρείες οι οποίες λαμβάνουν δάνεια 50 εκατ. λιρών (61 εκατ. δολ.) και άνω, υπό τη σκέπη του Coronavirus Large Business Interruption Loan Scheme, θα υπόκεινται σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών του Ην. Βασιλείου.

  Περιορισμοί τίθενται εξάλλου τόσο στις αμοιβές των ανώτερων στελεχών, όσο και στην αγορά ιδίων μετοχών. Την ίδια ώρα, το ανώτατο όριο γιά κάθε χορήγηση δανείου αυξάνεται στα 200 εκατ. λίρες.

  Οι όροι - οι οποίοι αφορούν όλη την περίοδο διάρκειας του δανείου - ισχύουν και για τα δάνεια που λαμβάνονται διά μέσου του σχήματος της κεντρικής τράπεζας του Η.Β., Bank of England (Coronavirus Corporate Financing Fund) για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων. Η απαγόρευση δεν ισχύει στις περιπτώσεις που η χορήγηση μερισμάτων ή μπόνους είχε συμφωνηθεί πριν τη σύναψη του δανείου.

  Μέχρι στιγμής, βρετανικές επιχειρήσεις έχουν αντλήσει δάνεια συνολικού ύψους 32 δισ. λιρών μέσω των διάφορων προγραμμάτων που έχουν ενεργοποιηθεί στη Βρετανία για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει οδηγήσει την οικονομία σε "έμφραγμα".

  Ακόμη και στις περιπτώσεις εξαίρεσης, τα μερίσματα, τα μπόνους σε ρευστό και οι αυξήσεις σε ανώτερα στελέχη απαγορεύονται όταν ενδέχεται να επηρεάσουν τη δυνατότητα της εταιρείας να αποπληρώσει το δάνειο.

  Ακόμη και χωρίς τις κρατικές απαγορεύσεις, ωστόσο, πολλές βρετανικές εισηγμένες περικόπτουν τα μερίσματα στους μετόχους τους, λόγω της κρίσης της πανδημίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ