Συνεχης ενημερωση

Γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. Προς το παρόν όμως οι κινητοποιήσεις ενάντια στα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού διοργανώνονται από "νομοταγείς" πολίτες.
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο σε ολόκληρη τη Γερμανία ενάντια στα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού. Η μεγαλύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη όπου συμμετείχαν σύμφωνα με την αστυνομία 5.000 άτομα. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Μόναχο, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, τη Βρέμη αλλά και το Βερολίνο. Και για σήμερα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη γερμανική πρωτεύουσα.
Μια από αυτές διοργανώνεται από μια πρωτοβουλία που φέρει το όνομα "Δημοκρατική Αντίσταση". Σε εκδηλώσεις αυτής της ομάδας τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια στα περιοριστικά μέτρα συμμετείχαν γνωστοί ακροδεξιοί λαϊκιστές. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία (BKA) και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV) ακροδεξιοί καταβάλλουν προσπάθειες να εκμεταλλευτούν τις διαμαρτυρίες ενάντια στα περιοριστικά μέτρα.
Αυξημένη κινητικότητα της ακροδεξιάς
Αυτό που έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο με προπαγάνδα, θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση μεταφέρεται τώρα στον πραγματικό κόσμο, επισημαίνει ο πρόεδρος της BfV Τόμας Χάλντενβανγκ στην κυριακάτική Welt. Ο πρόεδρος αυτής της μυστικής υπηρεσίας, η οποία δραστηριοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, τονίζει πως επικρατεί ο κίνδυνος οι ακροδεξιοί να αναλάβουν την ηγεσία των διαμαρτυριών. Ακροδεξιές οργανώσεις πάντως έχουν καλέσει τους οπαδούς τους να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις.
Ο κ. Χάλντενβανγκ καθιστά όμως σαφές ότι προς το παρόν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία από πολίτες που είναι "πιστοί στο σύνταγμα" και οι οποίοι δεν συνεργάζονται με τους ακροδεξιούς. Την ίδια στιγμή εκφράζει όμως την ανησυχία ότι "οι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την παρούσα κατάσταση όπως και τη λεγόμενη προσφυγική κρίση."
Συντριπτική πλειοψηφία υπέρ των μέτρων
Τον ακροδεξιό κίνδυνο επισημαίνει και ο ΓΓ των Χριστιανοδημοκρατών Πάουλ Τσίμιακ. Όπως δηλώνει, αν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας "υπονομεύονται και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από εξτρεμιστές, τότε απειλείται η κοινωνία μας." Ο δε πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μύτσενιχ καλεί τους πολίτες που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις να διαχωρίζουν τη θέση τους από τους ακροδεξιούς. Υπάρχουν όμως και πολιτικοί των κυβερνητικών κομμάτων που προτάσσουν το δικαίωμα διαδήλωσης των πολιτών. Κανείς δεν θα πρέπει να δυσφημίζεται επειδή υποστηρίζει μια άλλη άποψη δηλώνει στην κυριακάτική Bild ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ. Ο ίδιος επισκέφτηκε χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Δρέσδη. Στις συνομιλίες που είχε με συμμετέχοντες υποστήριξε την αναγκαιότητα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ στην αρχή της πανδημίας.
Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη δημοσκόπηση του 2ου Προγράμματος της Γερμανικής Τηλεόρασης (ZDF) το 66% των ερωτηθέντων πολιτών είναι της άποψης ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν παρθεί είναι τα "ακριβώς σωστά", μάλιστα ένα 15% θα ήθελε να ήταν αυστηρότερα, και μόλις ένα 17% τα θεωρεί "παρατραβηγμένα". Επιπλέον, το 81% των ερωτηθέντων δεν ανησυχούν ότι ο περιορισμός θεμελιωδών δικαιωμάτων θα διατηρηθεί μόνιμα. Μόλις το 19% φοβάται έναν μόνιμο περιορισμό.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Πηγή: Deutsche Welle
-
08:46 Πεντάγωνο: Επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ έπληξαν από αέρος θέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν στη Συρία
-
08:44 ΔΕΗ: Επένδυση στην αποθήκευση ενέργειας
-
08:42 Μεξικό: Καταγράφηκαν 877 νεκροί εξαιτίας του κορονοϊού
-
08:30 Α. Σιάμισιης: Τέλος 2021 αρχές 2022 η επιστροφή στη νέα κανονικότητα
-
08:26 "Τρέχει" το premarketing για κατοικίες και mall στο Ελληνικό
-
08:23 Μόσιαλος: Αυτά τα έξι εμβόλια προστατεύουν 100% από νοσηλεία ή θάνατο
-
08:18 Πάνω από 6 δισ. έλαβαν οι ελληνικές startup την περίοδο 2010-2020
-
08:13 Η ασυνήθιστη "αναζωπύρωση" της GameStop έκανε και πάλι τον συνιδρυτή της Chewy -για λίγο- δισεκατομμυριούχο
-
08:04 Ποιοι φόροι πληρώνονται σήμερα
-
07:59 Αρσάκειο: Επιστολή 285 αποφοίτων για σεξουαλική βία - Μπαμπινιώτης: Αυθημερόν στον Εισαγγελέα
-
Οι Γερμανοί ξανάρχονται και η Ευρώπη αυτοκτονεί...
-
Γεννήτριες χρέους
-
Κανένα έλεος, χωρίς ειλικρινή μεταμέλεια
-
Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ' όσο μοιάζει
-
"Καυτή" ή απλή πατάτα οι πλειστηριασμοί;
-
My Data – Ηλεκτρονικά βιβλία χωρίς λογιστές δεν γίνεται!!!
-
Εν αναμονή του εκμοντερνισμού
-
Ξένοι στον τόπο μας
-
Αρσάκειο: Επιστολή 285 αποφοίτων για σεξουαλική βία - Μπαμπινιώτης: Αυθημερόν στον Εισαγγελέα
-
Προσωρινά κρατούμενος ο Δημ. Λιγνάδης- Γιατί η Δικαιοσύνη έκρινε πως πρέπει να οδηγηθεί στις φυλακές
-
Οι Γερμανοί ξανάρχονται και η Ευρώπη αυτοκτονεί... (60)
-
Ξένοι στον τόπο μας (6)
-
Κανένα έλεος, χωρίς ειλικρινή μεταμέλεια (6)
-
My Data – Ηλεκτρονικά βιβλία χωρίς λογιστές δεν γίνεται!!! (6)
-
Γεννήτριες χρέους (3)
-
"Καυτή" ή απλή πατάτα οι πλειστηριασμοί; (3)
-
Προσωρινά κρατούμενος ο Δημ. Λιγνάδης- Γιατί η Δικαιοσύνη έκρινε πως πρέπει να οδηγηθεί στις φυλακές (2)
-
Μια Πολιτεία που δεν υποχωρεί! (2)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
