Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 23:59

  DBRS: Επιβεβαίωσε το BBB (low) για Κύπρο, υποβάθμισε το trend σε σταθερό από θετικό

  DBRS: Επιβεβαίωσε το BBB (low) για Κύπρο, υποβάθμισε το trend σε σταθερό από θετικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε BBB (low), υποβαθμίζοντας ωστόσο το trend σε σταθερό από θετικό, προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος DBRS.

  Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, η πτωτική αναθεώρηση της τάσης για την κυπριακή οικονομία αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η καλή πορεία της χώρας σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος, που οφείλεται στη συνεχή ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα συνεχιστεί πλέον βραχυπρόθεσμα ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού (COVID -19). 

  Ο οίκος σημειώνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχει υιοθετήσει ένα πακέτο δημοσιονομικής στήριξης που μετατρέψει το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε μεγάλο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της θα αυξηθεί το 2020. 

  Η DBRS Morningstar αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει τελικά, αλλά τονίζει ότι ο χρόνος και ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης είναι εξαιρετικά αβέβαιοι αυτήν τη στιγμή. 

  Παρ’ όλα αυτά, ο καναδικός οίκος επιβεβαίωσε το BBB (low) για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου, επισημαίνοντας το συνετό πλαίσιο διαχείρισης του δημόσιου χρέους, τη δέσμευσή της στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και το γεγονός ότι η χώρα αποτελεί μέλος της Ευρωζώνη που προωθεί βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές, στοιχεία που σε συνδυασμό με την εστίασή της στην προσέλκυση επενδύσεων ενθαρρύνουν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. 

  Σημειώνει, ωστόσο, ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) του τραπεζικού τομέα, καθώς και με την οικονομία, τα υψηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τις εξωτερικές ανισορροπίες και το μικρό μέγεθος της οικονομίας της που βασίζεται στις υπηρεσίες, καθώς την καθιστούν ευάλωτη στις εξωτερικές συνθήκες.

  Ο καναδικός οίκος σημειώνει οι λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου είναι η επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης, η περαιτέρω πρόοδος στη μείωση των NPEs των τραπεζών και του χρέους του ιδιωτικού τομέα και η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. 

  Αντίθετα, η αξιολόγηση της χώρας θα μπορούσε να αναθεωρηθεί πτωτικά αν ο ρυθμός ανάπτυξης παραμείνει χαμηλός για παρατεταμένη περίοδο, και καταγραφούν ανισορροπίες στο δημοσιονομικό μέτωπο ή αν αντιστραφεί απότομα η πορεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ