Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 22:44

  Ο οίκος Fitch δεν βλέπει δυσκολίες χρηματοδότησης της Τουρκίας προς το παρόν

  Ο οίκος Fitch δεν βλέπει δυσκολίες χρηματοδότησης της Τουρκίας προς το παρόν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα σχετικά χαμηλά επίπεδα χρέους και η εμπειρία της Τουρκίας στην εξάλειψη των αναταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, βοηθούν την πιστοληπτική της αξιολόγηση να αντέξει την τρέχουσα πίεση από την κρίση της λίρας, αλλά και του κορονοϊού, δήλωσε ο κορυφαίος αναλυτής της Fitch, Ντάγκλας Γουίνσλοου, την Παρασκευή.

  Ο Γουίνσλοου δήλωσε ότι η κύρια έκθεση της Τουρκίας στα προβλήματα ήταν η μεγάλη ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησής της, σε σχέση με τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματά της.

  Ωστόσο, οι προοπτικές έχουν αλλάξει δραματικά από τότε που η Fitch εξέτασε τελευταία φορά την Τουρκία, τον Φεβρουάριο.

  Η πανδημία σημαίνει ότι η Fitch αναμένει τώρα πως η οικονομία θα συρρικνωθεί τουλάχιστον 2% το 2020, αντί να δει έντονη ανάπτυξη, ενώ μια εκτεταμένη και βαριά ​​περίοδος αδυναμίας της λίρας έχει αδυνατίσει τα αποθέματα συναλλάγματος σε ανησυχητικό βαθμό.

  Η τουρκική λίρα ανέκαμψε ελαφρά, πέφτοντας από το υψηλό των 7 λιρών ανά δολάριο την Τρίτη, καθώς η χώρα άρχισε σταδιακά να χαλαρώνει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η διάδοση του κορονοϊού.

  Η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου ΗΠΑ / τουρκικής λίρας υποχώρησε στα 6,97 στο χαμηλότερο σημείο την Τρίτη και διαπραγματεύθηκε μεταξύ 6,98 και 6,99 μετά τα ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας.

  "Ένα από τα κίνητρα της κατάταξης (υποβάθμιση) θα ήταν αν θέλαμε να δούμε εξωτερικές πιέσεις να τροφοδοτούν το οξύτερο χρηματοοικονομικό άγχος για τις τράπεζες και τις εταιρείες - αλλά προς το παρόν δεν το βλέπουμε", δήλωσε ο Γουίνσλοου.

  Η αναπόφευκτη αύξηση του δημόσιου χρέους θα πρέπει επίσης να είναι διαχειρίσιμη για την βαθμολογία που φέρει ένα "σταθερό" outlook.

  Η Fitch ανέμενε αύξηση άνω του 38% φέτος, κάτω από το προβλεπόμενο ποσοστό 51% για τις χώρες των ομότιμων ομάδων.

  "Πιστεύουμε τώρα ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί πάνω από το 38% του ΑΕΠ, αλλά σε επίπεδο ΒΒ, που εξακολουθεί να είναι μια σχετική δύναμη αξιολόγησης", πρόσθεσε. "Ο μέσος όρος του BB είναι 51% - έτσι πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει ακόμη κάποιο δημοσιονομικό χώρο".

  Ο Γουίνσλοου δήλωσε προηγουμένως ότι τα βήματα που έχει ανακοινώσει η Τουρκία μέχρι στιγμής για να αποτρέψει τον οικονομικό αντίκτυπο του ιού ήταν "ένα αρκετά μέτριο πακέτο για χώρες που επηρεάστηκαν με παρόμοιο τρόπο από τον κορονοϊό", το οποίο ισοδυναμεί με περίπου το 2% του ΑΕΠ της χώρας.

  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ στις 13 Μαΐου, εν τω μεταξύ, η υποστήριξη έφτασε τα 240 δισεκατομμύρια λίρες (34,42 δισεκατομμύρια δολάρια). Το ποσό αυτό είναι περίπου 5% του εθνικού εισοδήματος", δήλωσε ο Αλμπαϊράκ σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε την Τετάρτη από το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEİK).

  Μέχρι στιγμής, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκικής Δημοκρατίας (CBRT) έχει αυξήσει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν 27 δισεκατομμυρίων λιρών κρατικού χρέους. Η Τουρκία ανέβαλε επίσης τις πληρωμές χρέους και μείωσε τη φορολογική επιβάρυνση σε διάφορους τομείς ως μέρος ενός πακέτου μέτρων ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών που περιελάμβανε διπλασιασμό του ορίου του ταμείου εγγύησης πιστώσεων.

  Ως σημαντικός εισαγωγέας ενέργειας, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα βοηθήσουν επίσης την Τουρκία να αντισταθμίσει την πτώση σε άλλους τομείς όπως ο τουρισμός λόγω του ιού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ