Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 14:55

  Brexit: "Ναυάγιο" ο τελευταίος γύρος συνομιλιών Βρετανίας, Ε.Ε. - Υποχωρεί η στερλίνα

  Brexit: "Ναυάγιο" ο τελευταίος γύρος συνομιλιών Βρετανίας, Ε.Ε. - Υποχωρεί η στερλίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.02

  Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Βρετανίας για τους όρους της μετα-Brexit σχέσης με την Ευρωπαϊκής Ένωση, Ντέβιντ Φροστ, έκανε λόγο για ελάχιστη πρόοδο στον τελευταίο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., με τη στερλίνα να υποχωρεί έναντι τόσο του δολαρίου, όσο και του ευρώ, μετά τις σχετικές δηλώσεις.

  "Κάναμε ελάχιστη πρόοδο για τα πλέον σημαντικά και ακανθώδη ζητήματα της μεταξύ μας σχέσης", ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Φροστ.

  Η επιμονή της Ε.Ε. να συμπεριλάβει στη διαπραγμάτευση "νέες και μη ισορροπημένες προτάσεις για το ζήτημα των "ίσων όρων ανταγωνισμού”, καθώς και οι απαιτήσεις του μπλοκ των 27 για το ζήτημα της αλιείας είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας", προσθέτει ο Φροστ.

  Απομένει ακόμη ένας γύρος συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο πριν την πολιτική συνάντηση του Ιουνίου, στην οποία θα αποφασιστεί το πώς θα προχωρήσουν οι δύο πλευρές, με τον στόχο Βρυξελλών και Λονδίνου να είναι μια συμφωνία έως τον Οκτώβριο.

  Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει αποκλείσει πολλάκις την επέκταση της μεταβατικής περιόδου μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020, καθιστώντας έτσι πολύ πιθανή μια νέα πραγματικότητα, την 1η Ιανουαρίου 2021, με βάση την οποία Ε.Ε. και Βρετανία θα συναλλάσσονται με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, χωρίς συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

  Το Η.Β. αποχώρησε από την Ε.Ε., μετά από 47 χρόνια, στις 31 Ιανουαρίου 2020, μέχρι το τέλος του έτους ωστόσο είναι υποχρεωμένο να τηρεί όλες του τις υποχρεώσεις και τους όρους που θα τηρούσε εάν παρέμενε ακόμη μέλος.

  Η βρετανική λίρα - στερλίνα υποχωρούσε στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδος κατά 0,59%, στα 1,2153 δολάρια, ενώ ανάλογη πτώση σημείωνε και έναντι του ευρώ, κατά 0,58%, στις 0,8881 λίρες ανά ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021