Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 13:08

  Διαχειριστής $22 δισ. στοιχηματίζει σε μια μικρότερη κρίση από αυτή του 2008

  Διαχειριστής $22 δισ. στοιχηματίζει σε μια μικρότερη κρίση από αυτή του 2008
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην πλουσιότερη χώρα της Σκανδιναβίας, ένας πρώην τραπεζίτης της JP Morgan Chase & Co που επιβλέπει μετοχές $22 δισεκατομμυρίων, δηλώνει ότι η πτώση στην αγορά που προκαλεί ο κορονοϊός δεν περιμένει να διαρκέσει όσο και η κατάρρευση του 2008, σύμφωνα με το Bloomberg. 

  Ο Knut Hellandsvik, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής σε μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της DNB ASA, ύψoυς $65 δισ., δηλώνει ότι οι αγορές θα ανακάμψουν σύντομα. 

  "Πολλοί επενδυτές βλέπουν αυτή την περίοδο ως μια bear market (αγορά αρκούδων) που βασίζεται σε απροσδόκητα γεγονότα" δήλωσε σε συνέντευξή του στο Όσλο. "Ιστορικά οι bear markets που βασίζονται σε κάποια απροσδόκητα γεγονότα έχουν μικρότερη διάρκεια και λιγότερο βάθος από μια bear market, όπως αυτή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που βιώσαμε την περίοδο 2008 – 2009. Αν και πολλά ακόμα παραμένουν άγνωστα, πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος στη αγορά θα είναι μικρότερος από αυτόν που είδαμε κατά τη διάρκεια αυτής της ύφεσης". 

  Ο Hellandsvik που εντάχθηκε στην DNB τον Οκτώβριο του 2018 ανέφερε πως οι πελάτες του φαίνονται λιγότεροι ανήσυχοι τώρα από το 2008 εν μέρει λόγω των όσων έχουν διδαχθεί από την τελευταία οικονομική κατάρρευση. 

  "Γενικά οι επενδυτές εμφανίζονται λιγότερο πανικόβλητοι σε σχέση με την οικονομική κρίση" είπε. "Σε ποσοστιαία βάση, είδαμε λιγότερες εκροές τον Μάρτιο απ’ ότι κατά το αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πιστεύουμε πως πολλοί επενδυτές έχουν μάθει πως η επένδυση σε μετοχές απαιτεί μια μακροπρόθεσμη οπτική". 

  Επισημαίνει πως η συνεχής ζήτηση για μετοχές οφείλεται και στην αφθονία των μετρητών που υπάρχει λόγω των χαμηλών επιτοκίων. "Το μέγεθος και η ταχύτητα των φορολογικών και νομισματικών κινήτρων είναι άνευ προηγουμένου γεγονός που μειώνει μέρος του κινδύνου. Αυτές οι πρωτοβουλίες ήταν πολύ μεγαλύτερες και γρηγορότερες από αυτές που είδαμε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και αυτές οι ενέργειες ήταν και ο σημαντικότερος μοχλός του "ράλι" που σημειώθηκε στην αγορά. 

  Αναλυτικά όλα όσα έχει δηλώσει για τους τρέχοντες κινδύνους: 

  "Παρόλο που πιστεύω πως έχουμε φτάσει στο κατώτερο σημείο, ο λόγος κινδύνου - ανταμοιβής τείνει καθοδικά και όχι ανοδικά.  Σε τελική ανάλυση, ο S&P 500 βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον περασμένο Αύγουστο. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός πως το 80% της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται τώρα σε lockdown, με αποτέλεσμα να βιώνουμε τη μεγαλύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία. Τα ποσοστά ανεργίας έχουν φτάσει σε ιστορικά επίπεδα μέσα σε λίγες εβδομάδες και τις επόμενες εβδομάδες πολλές πτωχεύσεις θεωρούνται αναπόφευκτες. 

  -    Μπορεί τώρα να υποτιμούμε τον κίνδυνο ενός νέου κύματος λοιμώξεων καθώς αρχίζουμε να ανοίγουμε τις κοινωνίες,  η κλιμάκωση ωστόσο της κατάστασης δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά η οποία έχει κερδίσει περισσότερο από το 25% από το χαμηλότερο σημείο που βρέθηκε στις 23 Μαρτίου. Η άποψή μου είναι ότι ενδέχεται να υποτιμούμε τον χρόνο που απαιτείται ώστε η παγκόσμια οικονομία να επουλωθεί και να επιστρέψει σε μία μορφή κανονικότητας. 

  -    Εκτιμώ πως οι "τσέπες" τριών εταιρειών που μακροπρόθεσμα θα πάνε καλά είναι: 1. Εταιρείες με διαρθρωτική ανάπτυξη 2. Εταιρείες με προβλέψιμες και σταθερές ταμειακές ροές και μερίσματα και 3. Εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ