Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 12:08

  Προς αύξηση του QE-μαμούθ της ΕΚΤ τον Ιούνιο – Τι "βλέπουν" 80 οικονομολόγοι

  Προς αύξηση του QE-μαμούθ της ΕΚΤ τον Ιούνιο – Τι "βλέπουν" 80 οικονομολόγοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η χειρότερη ύφεση της οικονομίας της ευρωζώνης θα είναι ακόμη πιο βαθιά από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τις αγορές ομολόγων τον επόμενο μήνα. Αυτό εκτιμούν 80 οικονομολόγοι από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες διεθνώς, όπως η Citigroup, η JP Morgan και η BNP Paribas.

  Η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα των μεμονωμένων μέτρων που έχουν λάβει και θα λάβουν οι κυβερνήσεις σε ό,τι αφορά την πρόληψη ενός δεύτερου κύματος του κορονοϊού, παρά τη χαλάρωση των lockdowns, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters στο περιβάλλον των διεθνών οικονομολόγων. 

  "Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα τώρα είναι γύρω από τον ρυθμό της επανεκκίνησης της οικονομίας. Υπάρχει μια σειρά κινδύνων που εξακολουθούν να κυριαρχούν και είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια πιο παρατεταμένη περίοδο περιοριστικών μέτρων που είτε θα επιβάλλονται από το νόμο ή θα είναι απλώς συστάσεις", όπως σημειώνει η Giada Giani, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi για την Ευρώπη.

  Οι 80 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση προχώρησαν στην τρίτη κατά σειρά υποβάθμιση των προοπτικών της οικονομία της ευρωζώνης μέσα σε έναν μόλις μήνα, παρά το πακέτο-μαμούθ της ΕΚΤ και τα τρισεκατομμύρια ευρώ μέτρων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της περιοχής.

  Η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7,5% το 2020, έναντι 5,4% που είχε προβλεφθεί πριν από τρεις εβδομάδες από το γκρουπ των οικονομολόγων, με το χειρότερο πλήγμα να αναμένεται να σημειωθεί στο τρέχον, β’ τρίμηνο του έτους.

  Μετά από συρρίκνωση 3,8% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, που ήταν και η πιο απότομη πτώση σε βάση τριμήνου από το 1995, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η οικονομία της περιοχής θα συρρικνωθεί σχεδόν τρεις φορές περισσότερο το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, και κατά 11,3%, έναντι 9,6% που είχε προβλεφθεί τον περασμένο μήνα.

  Η οικονομία δεν αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ή του επόμενου έτος να καταφέρει να "καλύψει" αυτή τη ζημιά, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι το γ’ τρίμηνο και το δ’ τρίμηνο του 2002 η ανάκαμψη θα κινηθεί στο 7,2% και το 2,8% αντίστοιχα. Ωστόσο, στο δυσμενές σενάριο, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί και στο τρίτο τρίμηνο καθώς και στο υπόλοιπο του έτους, εάν υπάρξει και νέα έξαρση του κορονοϊού. 

  Αν και στην Ελλάδα η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 20%, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως στην περιοχή της ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος κατά μόνον 2% και στο 9,3% (από 7,4% πριν). Όπως σημειώνει η JP Morgan, ενώ το μερίδιο του λέοντος στα φετινά δημοσιονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ προσανατολίζεται στην εξομάλυνση του εισοδήματος των νοικοκυριών, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν παράσχει στις εταιρείες εγγυήσεις μισθών και επέκτειναν τα κίνητρα και την επιδότηση εργασίας βραχυπρόθεσμα έτι ώστε να περιορίσουν την ανεργία. 

  Νέο οπλοστάσιο από την ΕΚΤ

  Παράλληλα, οι οικονομολόγοι αναμένουν ευρέως πως στην συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου η ΕΚΤ θα αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς assets που ξεκίνησε ως απάντηση στην πανδημία, κατά 375 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το μέγεθος του έκτακτου αυτού QE σε περίπου 1,13 τρισεκατομμύρια ευρώ. 

  Αυτό δεν περιλαμβάνει τα 20 δισ. ευρώ των μηνιαίων αγορών στις οποίες προχωρά η ΕΚΤ υπό το "κλασσικό" QE, το οποίο και ξεκίνησε μήνες πριν  το ξέσπασμα της πανδημίας.

  Όπως εκτιμάται,  ο ισολογισμός της ΕΚΤ, από περίπου 5 τρισεκατομμύρια ευρώ σήμερα, θα επεκταθεί στα 6,5 τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

  Η νομισματική πολιτική θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί πριν τελειώσει αυτή η ύφεση, σημειώνει η Giani της Citi. Προς το παρόν, έχει ως στόχο να διευκολύνει τη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής. Η ΕΚΤ μπορεί να το κάνει αυτό αυξάνοντας το μέγεθος των αγορών και επεκτείνοντάς το πέρα από αυτό το έτος, όπως προσθέτει. 

  Σημειώνεται πως η ΕΚΤ έχει αυξήσει τους ρυθμούς των αγορών της το τελευταίο διάστημα και αγόρασε assets αξίας 44,828 δισ. ευρώ υπό τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που "τρέχει" την τελευταία μόνον εβδομάδα, με τα 34,097 δισ. ευρώ από αυτά να αφορούν το νέο έκτακτο QE πανδημίας (PEPP) και τα 10,731 δισ. ευρώ να αφορούν άλλα "κλασσικά" προγράμματα QE.

  Αυτό φέρνει τον ημερήσιο ρυθμό αγορών assets από την κεντρική τράπεζα στα 6,819 δισ. ευρώ για το PEPP και στα 8,966 δισ. ευρώ για το σύνολο των προγραμμάτων QE.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η Citi εκτιμά πως με τους σημερινούς ρυθμούς αγορών, το έκτακτο QE πανδημίας (PEPP) θα έχει εξαντληθεί έως τον Σεπτέμβριο και εκτιμά πως θα πρέπει να διπλασιαστεί στο 1,5 τρισ. ευρώ. Η Barclayς αναµένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το µέγεθος του PEPP κατά τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ενώ η Capital Economics εκτιµά πως το νέο QE θα πρέπει να αυξηθεί στα 2 τρισ. ευρώ τουλάχιστον αργότερα μέσα στο έτος, από τα 750 δισ. ευρώ σήµερα.

  Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων εκτιμούν επίσης πως η ΕΚΤ είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed προσθέτοντας στη λίστα αγορών της εταιρικά ομόλογα που έχουν χάσει την επενδυτική βαθμίδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα οποία και αποκαλούνται fallen angels. Κατά την BNP Paribas, αγοράζοντας αυτούς του τίτλους η ΕΚΤ μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας, καθώς οι εταιρείες που χάνουν την επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ