Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 10:01

  Bloomberg: Σενάρια παραίτησης για τον Azevedo, γενικό διευθυντή του ΠΟΕ

  Bloomberg: Σενάρια παραίτησης για τον Azevedo, γενικό διευθυντή του ΠΟΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.37

  Ο Roberto Azevedo, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), φέρεται να σχεδιάζει να παραιτηθεί από τη θέση του πριν τη λήξη της θητείας του το 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται τέσσερις πηγές με γνώσεις επί του ζητήματος.

  Ο 62χρονος Βραζιλιάνος ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 και η δεύτερη τετραετής θητεία του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017.

  Ο Οργανισμός θα εκδώσει αργότερα ανακοίνωση αναφορικά με τον γενικό του διευθυντή. "Ο ΠΟΕ θα κάνει μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό ύστερα από συνεδρίαση των επικεφαλής των αποστολών στις 16.00 (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας). Έως τότε, η γραμματεία του ΠΟΕ δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, ο Κιθ Ροκγουελ.

  Η πιθανή αποχώρηση του Azevedo θα ερχόταν σε μια δύσκολη στιγμή για τον Οργανισμό που εδρεύει στη Γενεύη, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά κρίσεων και πριν από εκείνη της πανδημίας.

  Η σταθερότητα του ΠΟΕ δέχτηκε μεγάλο χτύπημα πέρυσι όταν οι ΗΠΑ παρέλυσαν το σύστημα επίλυσης διαφορών του οργανισμού, αφού μπλόκαραν τους νέους διορισμούς στην επταμελή επιτροπή που διαχειρίζεται τις προσφυγές. Επομένως, το δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ δεν είναι σε θέση να εκδώσει αποφάσεις για μελλοντικές υποθέσεις από τις 11 Δεκεμβρίου, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά ενεργά μέλη.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, είναι πιθανό ένας από τους τέσσερις αναπληρωτές γενικούς διευθυντές του Azevedo να αναλάβει προσωρινά τη θέση του, έως ότου λήξει η θητεία του το επόμενο έτος. Πρόκειται για τους Yonov Frederick Agah από τη Νιγηρία, Karl Brauner από τη Γερμανία, Alan Wolff από τις ΗΠΑ και Yi Xiaozhun από την Κίνα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ