Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαϊ-2020 21:31

  Επιστολή φον ντερ Λάιεν σε Ακιντζί: Θα στηρίξουμε τους Τουρκοκύπριους στις επιπτώσεις του κορονοϊού

  Επιστολή φον ντερ Λάιεν σε Ακιντζί: Θα στηρίξουμε τους Τουρκοκύπριους στις επιπτώσεις του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τις προσπάθειες ενάντια στις ιατρικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αναφέρει απαντητική επιστολή της Προέδρου της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Μουσταφά Ακιντζί, την οποία κοινοποίησε ο ίδιος.

  Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μετά την επιστολή από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι είναι έτοιμη να παρέχει τεχνική υποστήριξη στους Τ/κ,  ήρθε η επιστολή από την Πρόεδρο της Κομισιόν, που αποτελεί απάντηση στην επιστολή Ακιντζί τέλη Μαρτίου προς την ΕΕ για βοήθεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

  Η φον ντερ Λάιεν αναφέρει, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, ότι επιπλέον της στήριξης που παρέχουν μέχρι σήμερα, εργάζονται για να μπορέσουν να βοηθήσουν και τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ανέφερε επίσης ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει λόγω του Covid 19 μια κατάσταση που δεν αντιμετώπισε προηγουμένως και συμφώνησε με την άποψη του Ακιντζί ότι σε αυτόν τον αγώνα όλοι οι παράγοντες πρέπει να συνεργαστούν και να βρίσκονται σε συντονισμό.

  Για να γίνει η ΕΕ υποβοηθητική προς την τ/κ κοινότητα κατά τρόπο επείγον στην αντιμετώπιση της πανδημίας, γίνονται διεργασίες για μεγαλύτερη βοήθεια μεσοπρόθεσμα ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

  Η φον ντερ Λάιεν αναφέρεται στην επιστολή της στη βοήθεια της ΕΕ μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης των ΗΕ (UNDP) ύψους 2,5 εκ ευρώ για ιατρικό εξοπλισμό, που είναι το πρώτο μέρος της συνολικής βοήθειας 5 εκ ευρώ προς τους Τ/κ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Επιπλέον, προσθέτει, προτάθηκε η χρηματοδότηση για μια περίοδο 3 μηνών, 25 επαγγελματιών υγείας. Εκφράζει δε την ετοιμότητα της ΕΕ να συμβάλλει στην τεχνική βοήθεια για την ενίσχυση της δυνατότητας της τ/κ κοινότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

  Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει ακόμη ότι βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για τη στήριξη της τ/κ οικονομίας και ειδικότερα διεύρυνση του προγράμματος για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των εμποροκαταστηματαρχών, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόγραμμα μέσω του οποίου αυτές οι επιχειρήσεις είχαν λάβει βοήθεια και στο παρελθόν.

  Επιπλέον, αναφέρει, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των εργασιών για να δοθεί βοήθεια σε γεωργούς στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης. 

  Προσθέτει ότι η ΕΕ αντικρίζει με ευαισθησία τα αιτήματα αλληλεγγύης και στήριξης της προσπάθειας αντιμετώπισης της οικονομικής διάστασης της πανδημίας στην τ/κ κοινότητα και αξιολογούν το να λάβουν μερικά επιπλέον νέα μέτρα για να παρέχουν έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια, ιδιαίτερα σε μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

  Διαβεβαιώνει τέλος, όπως αναφέρεται, τον Ακιντζί ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την τ/κ κοινότητα για να αντιμετωπιστούν οι ιατρικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.
   
  Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ