Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαϊ-2020 13:14

  Η Γαλλία εγγυάται την ισοτιμία με το ευρώ των κοινών νομισμάτων Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής

  Η Γαλλία εγγυάται την ισοτιμία με το ευρώ των κοινών νομισμάτων Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Γαλλία θα συνεχίσει να εγγυάται την ισοτιμία των κοινών νομισμάτων που χρησιμοποιούν οι οικονομικές και νομισματικές ενώσεις της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής έναντι του ευρώ, καθώς δεν βλέπει κανέναν λόγο να προχωρήσει σε υποτίμησή τους, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

  Η πανδημία του κορονοϊού έχει μειώσει σημαντικά τις εισρές σκληρού συναλλάγματος στα οικονομικά και νομισματικά αυτά μπλοκ των κατα βάση πρώην γαλλικών αποικιών, που παλεύουν με τις επιπτώσεις της κατάρρευσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, της μείωσης του εμπορίου και της διαφυγής κεφαλαίων προς πιο ασφαλείας επενδυτικούς προορισμούς.

  "Δεν βλέπουμε καμία ανάγκη για αναπροσαρμογή της ισοτιμίας. Άρα αυτή δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη", ανέφερε η Odile Renaud-Basso, γενική διευθύντρια του Θησαυροφυλακίου της Γαλλίας, τη Δευτέρα.  "Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υποστήριξη των νομισμάτων".

  Το υποστηριζόμενο από τη Γαλλία κοινό νόμισμα έχει δύο εκδοχές. Το φράγκο  CFA Δυτικής Αφρικής χρησιμοποιείται από οκτώ χώρες της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (UEMOA), ενώ το φράγκο CFA Κεντρικής Αφρικής χρησιμοποιείται από έξι χώρες. Όλες τους, πλην της Γουινέας-Μπισσάου και της Ισημερινής Γουινέας, υπήρξαν αποικίες της Γαλλίας. Τα 14 κράτη διατηρούν το 50% των διαθεσίμων τους στη Γαλλία, με το γαλλικό κράτος να τους καταβάλλει επιτόκιο 0,75%.

  Το δυτικοαφρικανικό μπλοκ συμφώνησε τον Δεκέμβριο του 2019 σε αλλαγές στη διάρθρωση του νομίσματός του, μία εκ των οποίων ήταν η διατήρηση του μισού των διαθεσίμων του στην πρώην αποικιοκρατική χώρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ