Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 20:57

  Σε κίνδυνο ο αμυντικός προϋπολογισμός της ΕΕ

  Σε κίνδυνο ο αμυντικός προϋπολογισμός της ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα Ταμείο Άμυνας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν τεθεί εν αμφιβόλω, λόγω του οικονομικού σοκ από τον κορονοϊό, λένε αξιωματούχοι και διπλωμάτες, κάτι που πιθανώς να θέσει σε κίνδυνο μία άνευ προηγουμένου στρατιωτική συνεργασία τριών ετών.

  Με τις κυβερνήσεις της ΕΕ να επικεντρώνονται σε σχέδιο τρισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιστάθμιση της χειρότερης οικονομικής συρρίκνωσης από τη δεκαετία του 1940, τα δισεκατομμύρια που προορίζονται για την Άμυνα, στον προϋπολογισμό 2021-2027 κινδυνεύουν.

  Οι βαθιές περικοπές θα υπονόμευαν τις φιλοδοξίες της ΕΕ να μειώσει τη στρατιωτική εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα περιέπλεκαν τις προσπάθειες για τον εξορθολογισμό μιας εκπληκτικής πληθώρας στρατιωτικών συστημάτων στην Ευρώπη, και θα διέλυαν συμβάσεις για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

  Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει αναθεωρημένες προτάσεις προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Άμυνας πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Γιοζέπ Μπορέλ.

  Αναγνωρίζοντας ότι ο κορονοϊός "είναι ένας νέος παράγοντας, που απαιτεί πόρους", ο Μπορέλ είπε σε συνέντευξη Τύπου: "Ο κορονοϊός έφερε μια νέα απειλή... και απαιτεί μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο".

  Η στρατιωτική συνεργασία θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόοδο της τεχνολογίας για πανδημίες, λένε αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της χημικής και βιολογικής έρευνας, όπως υψηλής τεχνολογίας, ανθεκτικά ρούχα.

  Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, η Γαλλία και η Γερμανία έδραξαν την ευκαιρία να προωθήσουν την ευρωπαϊκή άμυνα ως τρόπο προώθησης της ολοκλήρωσης. Συμφώνησαν σε μια νέα συμφωνία με άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ.

  Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, διαθέτει 30 οπλικά συστήματα, η ΕΕ διαθέτει 178. Το μπλοκ διαθέτει 17 τύπους τανκ, σε σύγκριση με ένα μόνο, των ΗΠΑ.

  Μετά από μια πιλοτική φάση 90 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, η Επιτροπή πρότεινε προϋπολογισμό 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψει στους στρατιωτικούς της ΕΕ να σχεδιάσουν, να ξοδέψουν και να αναπτύξουν από κοινού.

  Περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων μεταφοράς της Ευρώπης για την μετακίνηση στρατευμάτων ανατολικά σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία.

  Αντιμετωπίζοντας ένα κενό χρηματοδότησης λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ φέτος, οι διαπραγματευτές πέρυσι μείωσαν τα χρήματα που προορίζονταν για αυτή τη μετακίνηση, στο μηδέν, προκαλώντας ανησυχία στα κράτη της Βαλτικής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ