Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 17:11

  Νέο κεφάλαιο στον πόλεμο Ερντογάν-Ιμάμογλου: Άλλαξε "ιδιοκτήτη" ο ιστορικός Πύργος του Γαλατά

  Νέο κεφάλαιο στον πόλεμο Ερντογάν-Ιμάμογλου: Άλλαξε "ιδιοκτήτη" ο ιστορικός Πύργος του Γαλατά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, πήρε τον έλεγχο του Πύργου του Γαλατά, ένα ορόσημο ηλικίας 672 ετών, από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης. Όπως ήταν αναμενόμεν ο αυτή η κίνηση άνοιξε ένα ακόμα κεφάλαιο στον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου.

  Στη συνέχεια αυτής της κίνησης ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που έστειλε στον υπουργό Τουρισμού, Νούρι Ερσόι. Στην επιστολή ανέφερε ότι ο πύργος ήταν ιδιοκτησία του δήμου από το 1855 και η απόφαση του υπουργείου δεν ήταν σύμφωνη με την "παράδοση εκατοντάδων ετών".

  Ο δήμαρχος από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας (CHP) είπε επίσης ότι το υπουργείο προσπάθησε προηγουμένως να πάρει τον έλεγχο 10 οικημάτων του δήμου και αποκάλυψε ότι δεν έκανε καμία προσπάθεια να συνεργαστεί σε αυτές τις κινήσεις με τον δήμο, δρώντας αυταρχικά.

  "Θα κοινοποιήσουμε αυτές τις παράνομες και άδικες προσπάθειες και θα διασφαλίσουμε ότι η στάση του υπουργείου σας θα γνωστοποιηθεί στον λαό της Κωνσταντινούπολης", αναφέρει η επιστολή.

  Η εντολή εκκένωσης από το Γραφείο Κυβερνήτη της Περιφέρειας Μπέϊογλου, που ήρθε ως επακόλουθο της "αρπαγής" του μνημείου, ήταν παράνομη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου.

  Ο πόλεμος μεταξύ των δύο στρατοπέδων μαίνεται καθώς, μετά τη νίκη του Ιμάμογλου, δύο φορές, στις δημοτικές εκλογές, έναντι του εκλεκτού του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε έντολή σε όλο τον κομματικό και μη στρατό του να μπλοκάρει την εύρυθμη λειτουργία του δήμου, βάζοντας εμπόδια στον Ιμάμογλου. Αντίστοιχα ο Ιμάμογλου έχει προσπαθήσει να απαντήσει, κόβοντας επιχορηγήσεις από ιδρύματα που ανήκουν στον γιο και την κόρη του Ερντογάν, αλλά και προσπαθώντας να καθυστερήσει ή και να μπλοκάρει την κατασκευή του περίφημου Κανάλ Ιστάνμπουλ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ