Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 17:02

  Τούρκος ΥΠΕΝ: Η συμφωνία με Λιβύη ενίσχυσε την παρουσία μας στη Μεσόγειο

  Τούρκος ΥΠΕΝ: Η συμφωνία με Λιβύη ενίσχυσε την παρουσία μας στη Μεσόγειο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η συμφωνία με τη Λιβύη ενίσχυσε την παρουσία της Τουρκίας στη Μεσόγειο υποστηρίζει ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, και δηλώνει πως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αδειοδότησης θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες.

  Όπως μεταφέρει το philenews.com, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Μιλιέτ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι "θα συνεχίσουμε τα προγράμματά μας στις δικές μας περιοχές σύμφωνα με τις άδειες που έχουν ληφθεί τόσο από την ‘τδβκ’ όσο και από την Τουρκική Δημοκρατία”.

  Υποστήριξε ότι "αυτές οι δραστηριότητες είναι χρονοβόρες” και πως "στην περίπτωση που διακοπούν και ξεκινήσουν ξανά τότε θα υπάρξει καθυστέρηση τουλάχιστον μερικών χρόνων”.

  "Εμείς συνεχίζουμε το δικό μας πρόγραμμα χωρίς να χάνουμε χρόνο”, ανέφερε.

  Απαντώντας σε ερώτηση ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι "η συμφωνία με τη Λιβύη ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την παρουσία μας στην Μεσόγειο. Οι εργασίες αδειοδότησης στις δικές μας περιοχές δικαιοδοσίας συνεχίζονται. Μόλις γίνει αυτό θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή”, ανέφερε.

  Χασάν Τατσόι: Η ανατ. Μεσόγειος δεν είναι η θάλασσα που θα κάνετε ό,τι θέλετε

  Tη σκυτάλη των αντιδράσεων στην κοινή διακήρυξη των 5 κρατών για την ανατ. Μεσόγειο πήραν σήμερα οι Τ/Κ πολιτικοί, οι οποίοι με αιχμηρές δηλώσεις προσπαθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία του ψευδοκράτους στα πεπραγμένα της ανατ. Μεσογείου.

  Ο λεγόμενος "υπουργός Ενέργειας" του ψευδοκράτους, Χασάν Τατσόι, σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο DHA, αντιδρά λέγοντας ότι "η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι μια θάλασσα που μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Μην το ξεχνάτε ποτέ".

  Καταφέρθηκε εναντίον του ελληνικού λόμπι και πάλι (Ελλήνων και Κυπρίων), το οποίο επιδιώκει να αυξήσει την ένταση στην περιοχή.

  "Αυτό το καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα και από τα κράτη που προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους. Δεν πρόκειται ποτέ αυτά τα κράτη, ανάμεσά στα οποία η Αίγυπτος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση στην ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας τα δικαιώματα του τ/κ λαού και της Τουρκίας".

  Το ερώτημα είναι σαφές, επισημαίνει ο Τ/Κ πολιτικός, "Τί σκοπεύει η Ε/Κ διοίκηση σύροντας στην περιοχή κράτη που δεν συνεισφέρουν σε τίποτα άλλο παρά στην ένταση; Η Ε/Κ διοίκηση πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με τη βοήθεια κρατών που ενεργούν με αποικιοκρατική αντίληψη. Εάν η Ε/Κ διοίκηση θεωρεί ότι είναι ισχυρή στην περιοχή με το να ποζάρει σε πολεμικά πλοία κρατών όπως η Γαλλία, κάνει μεγάλο λάθος", υποστήριξε ο Χασάν Τατσόι, ο οποίος φτάνει να προειδοποιεί μάλιστα του Ε/Κ να μην κυνηγούν μάταια όνειρα.  

  "Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στην ανατολική Μεσόγειο και την Γαλάζια Πατρίδα. Δεν πρόκειται να γίνει καμία υποχώρηση σε αυτό", ανέφερε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ