Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 10:31

  Kurz: Η μοναδική ελπίδα της Ιταλίας να διαχειριστεί το χρέος της είναι η ΕΕ

  Kurz: Η μοναδική ελπίδα της Ιταλίας να διαχειριστεί το χρέος της είναι η ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το φορτίο χρέους της Ιταλίας είναι τυόσο μεγάλο που η μοναδική ευκαιρία να σωθεί η χώρα είναι να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Αυστριακό Καγκελάριο Sebastian Kurz.

  Μια χώρα με χρόνια υποαπόδοση στα οικονομικά της μεγέθη, η Ιταλία όδευε ήδη προς ύφεση προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Τώρα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβλέπει ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 9,5% φέτος, το χρέος της Ιταλίας αναμένεται να διογκωθεί κοντά στο 160% του εθνικού εισοδήματος.

  Μαζί με την Γαλλία και την Ισπανία, η Ιταλία πιέζει την ΕΕ να ανάψει το "πράσινο φως" για κοινό δανεισμό, μια πρόταση που όμως βρίσκει αντίθετες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία.

  "Δεν θα μπορέσουν να χειριστούν αυτήν την κατάσταση χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ και χωρών, όπως η Αυστρία", δήλωσε ο 33χρονος Καγκελάριος στην τηλεόραση του Bloomberg. "Αλλά δεν νομίζω πως η ιδέα του κοινού χρέους είναι η σωστή απάντηση".

  O Kurz που ήταν ήδη ένα αναδυόμενο αστέρι στην Ευρώπη πριν την κρίση, έχει κερδίσει την προσοχή με την επιτυχημένη διαχείριση του κορονοϊού στην Αυστρία. Κινήθηκε γρήγορα κλείνοντας τα σύνορα και εφαρμόζοντας μέτρα lockdown. Η ταχεία αντίδραση βοήθησε τη χώρα να γίνει μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που χαλάρωσαν τους περιορισμούς, ανοίγοντας τα μικρά καταστήματα στις 14 Απριλίου.

  Ενώ αντιδρά στην κοινή χρηματοδότηση της ΕΕ, ο Kurz δεσμεύτηκε να βοηθήσει την Ιταλία, αναφερόμενος στο πακέτο στήριξης των 500 δισ. ευρώ της ΕΕ, το οποίο, όπως είπε, μπορεί να επεκταθεί εάν χρειαστεί.

  "Είναι σαφές σε εμάς ότι θέλουμε να τους στηρίξουμε και ότι θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη", είπε.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ