Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 09:58

  Νορβηγία: Θα αντλήσει ποσό - ρεκόρ 37 δισ. δολ. από το πετρελαϊκό "ταμείο" της για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού

  Νορβηγία: Θα αντλήσει ποσό - ρεκόρ 37 δισ. δολ. από το πετρελαϊκό "ταμείο" της για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.56

  Η Νορβηγία σχεδιάζει να δαπανήσει ποσό - ρεκόρ 382 δισ. νορβηγικών κορώνων (37 δισ. δολ.) από τα πετρελαϊκά της έσοδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον βαρύτατο πλήγμα στην οικονομία της από τον κορονοϊό.

  Η πλουσιότερη οικονομία της ευρύτερης Σκανδιναβίας και ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στη δυτική Ευρώπη έχει δεχθεί διπλό πλήγμα, τόσο από την υποχώρηση της εσωτερικής οικονομικής δραστηριότητας, όσο και από την κατάρρευση των διεθνών τιμών του αργού.

  Η νορβηγική κυβέρνηση εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους θα φτάσει το 4%, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό ο οποίος παρουσιάστηκε την Τρίτη.

  Η Νορβηγία έχει συγκεντρώσει 1 τρισ. δολάρια στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της από τα έσοδα δεκατιών από το πετρέλαιο, γεγονός που της δίνει μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια. Το διαρθρωτικό έλλειμμα της χώρας για φέτος θα αγγίξει το 4,2% της αξίας του ταμείου, ξεπερνώντας το όριο που έχει θέσει η ίδια για έλλειμμα έως 3% κατ' έτος.

  Το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία τα χρήματα που θα αντλήσει η κυβέρνηση από το κρατικό επενδυτικό ταμείο θα είναι περισσότερα από τις εισροές σε αυτό από μερίσματα και πληρωμές τόκων, γεγονός που σημαίνει ότι το τελευταίο θα πρέπει να πουλήσει ορισμένα assets.

  Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση είχε υπολογίσει την επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό στις 201 δισ. νορβηγικές κορώνες, ωστόσο το ποσό έκτοτε έχει διογκωθεί περαιτέρω.

  Παράλληλα με την κυβερνητική απάντηση στην οικονομική κρίση λόγω κορονοϊού, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας έχει περικόψει το βασικό επιτόκιό της κατά 150 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0%, με τρεις περικοπές από τον Μάρτιο και εξής. Έχει προχωρήσει δε και σε κινήσεις στήριξης της κορώνας και παροχής φτηνής ρευστότητας στις νορβηγικές τράπεζες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ