Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Μαϊ-2020 09:16

  Άρχισε η λιτότητα στη Σαουδική Αραβία: Τριπλασιασμός ΦΠΑ και περικοπή κρατικών επιδομάτων

  Άρχισε η λιτότητα στη Σαουδική Αραβία: Τριπλασιασμός ΦΠΑ και περικοπή κρατικών επιδομάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέτρα λιτότητας λαμβάνει η Σαουδική Αραβία προκειμένου να αντιμετωπίσει το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού και της ταυτόχρονης πρόσφατης "συντριβής" των τιμών του πετρελαίου, ξεκινώντας με τριπλασιασμό του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα προϊόντα και περικόπτοντας επίδομα σχετιζόμενο με το κόστος ζωής το οποίο χορηγείτο στους δημοσίους υπαλλήλους.

  Τα μέτρα έχουν ως στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και να ελεγχθούν οι κρατικές δαπάνες και κοστολογούνται περίπου στα 100 δισ. ριάλ (26,6 δισ. δολ.), σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου. Συνολικά, οι δαπάνες για το 2020 θα παραμείνουν κοντά στις προβλέψεις του προϋπολογισμού, καθώς τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα κατευθυνθούν στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς σε βοήθεια προς πληττόμενες επιχειρήσεις, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Σ. Αραβίας Mohammed Al-Jadaan, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

  Ο τελευταίος σημείωσε ότι προτεραιότητες για την κυβέρνηση είναι η υγειονομική περίθαλψη και η προστασία του επιπέδου ζωής των πολιτών, ενώ πρόσθεσε ότι το Ριάντ επιθυμεί να διατηρήσει δημοσιονομικούς πόρους ώστε, καθώς η οικονομία εξέρχεται του lockdown, να μπορεί να την υποστηρίξει με μέτρα τόνωσης.

  Η συντριβή της τιμής του αργού τύπου Brent, που υποχώρησε άνω του 50% τον Μάρτιο, οδήγησε σε μείωση - ρεκόρ της τάξης των 27 δισ. δολ. στα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

  Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 15% από 5% από την 1η Ιουλίου, ενώ από τον Ιούνιο θα περικοπεί και το επίδομα των 1.000 ριάλ τον μήνα στους κρατικούς υπαλλήλους, το οποίο είχε δοθεί ως απάντηση στη λαϊκή δυσαρέσκεια για την αύξηση του κόστους ζωής μετά την κρίση της τιμής του πετρελαίου το 2014.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ