Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαϊ-2020 21:00

  Σφοδρή επίθεση ειδικού συμβούλου Γραμματέα ΟΗΕ κατἀ του Τραμπ για τον κορονοϊό

  Σφοδρή επίθεση ειδικού συμβούλου Γραμματέα ΟΗΕ κατἀ του Τραμπ για τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Αν ήμασταν έξυπνοι, θα μπορούσαμε να είχαμε μια γρήγορη ανάκαμψη (της παγκόσμιας οικονομίας από την Covid-19), μιας ανάκαμψης σχήματος "V". Γιατί μπορείς να σταματήσεις μια επιδημία σε τρεις μήνες, αν πράξεις τα σωστά με την πολιτική δημόσιας υγείας. Αλλά δεν είμαστε έξυπνοι, τουλάχιστον στη χώρα μου, οπότε θα έχουμε κύματα αυτής της πανδημίας και η παγκόσμια οικονομία δεν θα μπορέσει να "ανοίξει"": με τη φράση αυτή, ο Αμερικανός ειδικός σύμβουλος του Γραμματέα του ΟΗΕ για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, Τζέφρι Σακς (Jeffrey D. Sachs), καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia, μοιράστηκε σήμερα, στη διάρκεια τηλεσυνεδρίου, τους φόβους του για την εξέλιξη της πανδημίας, ασκώντας επανειλημμένως έντονη κριτική στη διοίκηση Τραμπ για τον τρόπο διαχείρισης της τρέχουσας κρίσης, που -όπως είπε- δεν αποκλείεται να είναι εξίσου σοβαρή με εκείνη της Μεγάλης Ύφεσης "αν είμαστε ανόητοι".

  Πρόσθεσε ότι το πρώτο του μήνυμα προς κάθε κυβέρνηση του κόσμου είναι πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι το σταμάτημα της μετάδοσης της νόσου, κάτι που δεν επιτυγχάνεται στο επίπεδο της λειτουργίας των νοσοκομείων, αλλά σε εκείνο της (άσκησης πολιτικής) δημόσιας υγείας, με ανίχνευση κάθε περιστατικού, απομόνωση περιστατικών, καραντίνα και θερμομέτρηση κάθε εργαζόμενου κάθε μέρα.


  "Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη οικονομική πολιτική από την προστασία της δημόσιας υγείας"

  "Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη οικονομική πολιτική από την προστασία της δημόσιας υγείας. Κι αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι αυτό λειτουργεί, δείτε χώρες όπως οι Κίνα, Κορέα, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, που σταμάτησαν την ευρεία εξάπλωση της νόσου και θα "ανοίξουν" την οικονομία τους νωρίτερα, σώζοντας παράλληλα ζωές. Αλλά η δική μας κυβέρνηση (η αμερικανική) δεν είναι απλά ανόητη, είναι σχεδόν φασιστική, βρισκόμαστε στα όρια της επιβίωσης της δημοκρατίας μας, και δεν υπερβάλλω" υποστήριξε, μιλώντας στο 1ο Διεθνές Τηλεσυνέδριο, με θέμα "Συστημικές Κρίσεις που προκαλούνται από τη Σύγχρονη Πανδημία και Προοδευτικές Διέξοδοι", που διοργανώνει απόψε η Ένωση των Οικονομικών Πανεπιστημίων της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης και της Παρευξείνιας Ζώνης (ASECU), την προεδρία της οποίας ασκεί το ΑΠΘ.

  "Αν ο Τραμπ επενεκλεγεί, οι ΗΠΑ θα καταρρεύσουν οικονομικά και κοινωνικά"

  Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι οι ήδη πολλοί θάνατοι στις ΗΠΑ -75.000 μέχρι στιγμής, με 2.000 επιπλέον νεκρούς κάθε μέρα- θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατακόρυφα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση αποτυγχάνει πλήρως να εφαρμόσει πολιτική δημόσιας υγείας: δεν απομονώνει τους νοσούντες, δεν κάνει "contact tracing" (ιχνηλάτηση επαφών) και δεν έχει επιβάλλει αυστηρή καραντίνα.

  Κατά τον κ.Σακς, αν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί στην Προεδρία των ΗΠΑ, η χώρα θα καταρρεύσει πολιτικά και κοινωνικά. Πρόσθεσε δε ότι αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί, γιατί παρά τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους από την πανδημία, ο Τραμπ έχει την υποστήριξη της χώρας. "Κι αυτό συμβαίνει, γιατί είμαστε σε ένα σχεδόν φασιστικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή, με δημαγωγία και ψέματα. Και μπορεί επίσης να έχουμε μια γεωπολιτική κρίση εξίσου σοβαρή με την οικονομική και την κοινωνική, γιατί ο τρόπος δράσης του Τραμπ, για να το αντιμετωπίσει αυτό, είναι να έχει έναν Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα" είπε χαρακτηριστικά.

  Για χώρες με μεγάλο τουριστικό τομέα, το θέμα δεν είναι απλά να "ανοίξει" η οικονομία

  Πρόσθεσε ότι για χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν μεγάλο τουριστικό τομέα, το σημαντικό θέμα δεν είναι απλά να "ανοίξει" η οικονομία, αλλά να ανοίξει με ασφάλεια. "Δεν μπορείτε να ανοίξετε, απλά λέγοντας έχουμε λίγα κρούσματα, αλλά (πρέπει να δείτε) ποια θα είναι η ασφάλεια, πώς θα παρακολουθείται η κατάσταση, ώστε τα κρούσματα να παραμείνουν χαμηλά" είπε.

  Η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ, συνόψισε, έχουν αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της κρίσης. Αυτό δεν συνέβη στην ανατολική Ευρώπη ή η Μαύρη Θάλασσα. Πρόσθεσε ότι για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα είναι η Ρωσία, γιατί υπάρχει έκρηξη της πανδημίας εκεί και η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς ο ακριβής αριθμός θανάτων δεν είναι γνωστός.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021