Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαϊ-2020 19:01

  "Πρακτικά αδύνατο" το χρονοδιάγραμμα των εμπορικών συνομιλιών για το Brexit, λέει η Ιρλανδία

  "Πρακτικά αδύνατο" το χρονοδιάγραμμα των εμπορικών συνομιλιών για το Brexit, λέει η Ιρλανδία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία του κορονοϊού έχει κάνει ένα ήδη δύσκολο χρονοδιάγραμμα για την εμπορική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης "πρακτικά αδύνατο", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι, προειδοποιώντας ότι θέλει να αυξήσει τις προσδοκίες του Λονδίνου αναζητώντας περισσότερο χρόνο.

  Ο Κοβένι, ο οποίος διαδραματίζει βασικό ρόλο στις συνομιλίες αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ λόγω του κοινού συνόρου της Ιρλανδίας με τη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε ότι η πρόοδος μέχρι τώρα φέτος ήταν πολύ πιο αργή από ό,τι περίμενε η ΕΕ πριν από την επανάληψη των συνομιλιών την προσεχή εβδομάδα.

  "Δεδομένης της πολυπλοκότητας αυτού που προσπαθούμε να επεξεργαστούμε εδώ καθώς και των πρόσθετων επιπλοκών, και υπάρχουν πολλές, ως αποτέλεσμα της Covid-19, σίγουρα είναι λογικό για εμάς να αναζητούμε λίγο περισσότερο χρόνο", δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι κατά τη διάρκεια συνεδρίου μέσω διαδικτύου.

  "Νομίζω ότι οποιοσδήποτε το βλέπει αυτό απ΄έξω δεν μπορεί παρά να συμπεράνει ότι είναι λογικό να αναζητηθεί περισσότερος χρόνος, αλλά η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν είναι αυτό που θέλει. Δεν θα είχα προσδοκίες από τη βρετανική κυβέρνηση να συμφωνήσει να ζητήσει περισσότερο χρόνο", δήλωσε.

  Ο Κόβενι είπε ότι εάν η ΕΕ έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να αλλάξει τη γνώμη των Βρετανών, πρέπει να είναι προσεκτική ως προς το πώς το κάνει αυτό. Οποιοδήποτε αίτημα θα αναγνώριζε ότι "η Covid-19 έχει κάνει αυτό που είναι ήδη ένα πολύ, πολύ δύσκολο χρονοδιάγραμμα για να επιτευχθεί συμφωνία πρακτικά αδύνατο", πρόσθεσε.

  Ενώ η ΕΕ δηλώνει ότι μόνο μια σχετικά μέτρια συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών είναι δυνατή πριν από το τέλος του έτους, επισυνάπτει όρους σε αυτήν - συμπεριλαμβανομένων των άκαμπτων εγγυήσεων για θεμιτό ανταγωνισμό - που έχουν απορριφθεί από τη Βρετανία.

  Ο Κόβενι είπε ότι οι δύο γύροι συνομιλιών μέχρι σήμερα "πράγματι δεν προχώρησαν καθόλου" λόγω αυτών των διαφορών. Στο ελάχιστο, είπε, η ΕΕ χρειάζεται μια συμφωνία και κατανόηση σχετικά με τα λεγόμενα θέματα ίσων όρων ανταγωνισμού ή "όπως αποφασίσουμε να το ονομάσουμε πολιτικά".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ