Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαϊ-2020 14:15

  Γαλλική πρόταση για ταμείο ανάκαμψης ύψους €150-300 δισ. κατ' έτος το 2021-23

  Γαλλική πρόταση για ταμείο ανάκαμψης ύψους €150-300 δισ. κατ' έτος το 2021-23
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H Γαλλία πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει ομόλογα για να χρηματοδοτήσει το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 1-2% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος κατ’ έτος -ή περίπου 150-300 δισ. ευρώ- την περίοδο 2021-23, σύμφωνα με γαλλική πρόταση στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

  Η ΕΕ εξετάζει τρόπους να αναζωοπυρώσει την ανάπτυξη μετά τη βουτιά που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει επίσημη πρόταση την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Μαΐου για έναν νέο κοινό προϋπολογισμό για τα 27 κράτη-μέλη για το 2021-27, γνωστό και ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, και για ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα τον συνοδεύει.

  "Το μέγεθος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1-2% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ κατ’ έτος για τα επόμενα τρία χρόνια, το οποίο θα συμπληρώσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ με 150-300 δισσ. ευρώ κάθε χρόνο μεταξύ του 2021 και του 2023", αναφέρεται στο γαλλικό έγγραφο.

  "Τα δάνεια προς τα κράτη-μέλη θα μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθεί το κενό, αλλά πρέπει να διατηρήσουν συμπληρωματικό ρόλο προς τις επιχορηγήσεις. Γιανα διασφαλιστεί η μέγιστη προστιθέμενη αξία, αυτά τα δάνεια θα πρέπει να έχουν περίοδο χάριτος, πολύ μεγάλη ωρίμανση και χαμηλό επιτόκιο… Είναι επίσης σημαντικό αυτό το ταμείο να συσταθεί το συντομότερο δυνατόν πριν τεθεί σε ισχύ το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο".

  Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να χρηματοδοτήσουν το ταμείο αλλά χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για τον τρόπο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ