Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Μαϊ-2020 13:13

  Γιατί το "ευχαριστούμε" τους γερμανούς δικαστές (Bloomberg) δεν καθησυχάζει τις αγορές

  Γιατί το "ευχαριστούμε" τους γερμανούς δικαστές (Bloomberg) δεν καθησυχάζει τις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Η εξαιρετική "ανάγνωση” από τους αναλυτές του Bloomberg της απόφασης του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης και το "ευχαριστώ” που διατυπώνεται προς τους γερμανούς δικαστές, έχει προφανή βάση, αλλά οι αγορές δεν φαίνεται να το υιοθετούν. 

  Οι γερμανοί δικαστές, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, διατύπωσαν μία "θέση” σύμφωνα με την οποία απορρίπτουν μεν τις αιτιάσεις των γερμανών που προσέφυγαν σ' αυτό κατά της ΕΚΤ ως ανεπαρκείς. Την ίδια στιγμή όμως θέτουν υπό αμφισβήτηση το αν η ΕΚΤ έχει παραβιάσει τις καταστατικές της αρμοδιότητες. 

  Και γι΄ αυτό απαιτούν από την Bundesbank και την Bundestag, να ζητήσουν επαρκή στοιχεία από την ΕΚΤ ότι το PSPP, δηλαδή το QE της περιόδου 2015 - 2018, δεν παραβιάζει την αρχή της "αναλογικότητας”, δίνοντας (στην ΕΚΤ) χρονικό περιθώριο τριών μηνών, ήτοι μέχρι τις αρχές Αυγούστου, να απαντήσει "πειστικά”. 

  Διαφορετικά η Bundesbank θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει την αποδεύσμευσή της από τα ομόλογα (κυρίως ιταλικά) που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του QE. Η άμεση ανακοίνωση/απάντηση της ΕΚΤ ήταν βέβαια ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει (πάλι μετά από γερμανική προσφυγή) ότι το PSPP ήταν απολύτως στα όρια των αρμοδιοτήτων της, υπενθυμίζοντας με δηλώσεις στελεχών της παράλληλα ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι ανώτερη αρχή από τις εθνικές δικαστικές αρχές...

  Οι αναλυτές του Bloomberg επισημαίνουν όμως ταυτόχρονα ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο στις διατυπώσεις της απόφασης: την αναγνώριση ότι η τυχόν υπέρβαση εάν υπάρχει προκύπτει από τις εγγενείς αντιφάσεις του ανολοκλήρωτου της ευρωπαϊκής ενοποίησης και όχι από τις προθέσεις της ΕΚΤ. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οφείλεται ένα "ευχαριστώ” στους γερμανούς δικαστές γιατί έμμεσα σπρώχνουν τη Γερμανία να προχωρήσει στην υπέρβαση των εσωτερικών αντιφάσεων με περισσότερη "ενοποίηση”. 

  Οι δικαστές και οι αγορές

  Είναι μία ισχυρή από πλευράς επιχειρημάτων ερμηνεία και πολύ προσεκτική.

  Στο μεταξύ όμως σε κάθε περίπτωση εισάγει ένα "νέο” παράγοντα κινδύνου στις αγορές και ειδικά στη μεγαλύτερη εξ αυτών και την πλέον σημαντική για τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ, την αγορά κρατικών ομολόγων.

  Λίγο πολύ είναι σαν να ξαναφέρνει στο προσκήνιο το "επεισόδιο” της Ντοβίλ που έδωσε το έναυσμα στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη με αφορμή την Ελλάδα και το οποίο η ΕΚΤ και ο Ντράγκι "ίδρωσαν” για να το κάνουν να... ξεχαστεί.  

  Και αυτός ο  κίνδυνος –κάποιοι βέβαια επενδυτικά παραδόξως τον είχαν προεξοφλήσει– έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στις αποδόσεις και στα spreads των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου. 

  Ήδη σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ιταλικές τράπεζες, παρατηρείται αυξανόμενη έξοδος από τα ιταλικά ομόλογα παρά την ισχυρή παρέμβαση της ΕΚΤ. 

  Πριν από την ανακοίνωση της απόφασης και με βάση πληροφορίες για το ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης είχε σοβαρές πιθανότητες να είναι αρνητική, η έξοδος των Hedge Funds αλλά και άλλων θεσμικών από τα ιταλικά ομόλογα ήταν θεαματική μέσα στον Απρίλιο. Για παράδειγμα ο συνολικός όγκος επενδύσεων "ξένων” Funds στα ιταλικά ομόλογα από 170 περίπου δισ. στα τέλη Μαρτίου υπολογίζεται ότι είχε πέσει σχεδόν στο μισό στα τέλη Απριλίου. 

  Την ίδια στιγμή βέβαια η ανοδική πορεία των αποδόσεων και των spreads στα ιταλικά δεκαετή ήταν σχεδόν σταθερή, παρά τις μεγάλες αγορές της ΕΚΤ μέσα στον Απρίλη...

  Η πίεση στην Ελλάδα 

  Με άλλα λόγια μπορεί οι θεσμικοί να αναγνωρίζουν τη λογική της ανάλυσης του Bloomberg και ίσως να την καλοδέχονται γιατί δείχνει ότι οι ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά την ίδια στιγμή "τιμολογούν” άμεσα τον κίνδυνο. Και παίρνουν θέσεις άμυνας απέναντι στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης του κινδύνου κάνοντας ακόμα μεγαλύτερες τις αντιφάσεις και μαζί τους την αιμορραγία των αγορών ομολόγων της Ευρωζώνης και ειδικά του ευρωπαϊκού Νότου. 

  Είναι γεγονός ότι αυτές οι πιέσεις – απολύτως αναμενόμενο – επηρεάζουν πολύ την Ελλάδα. Και κατά συνέπεια τον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ. 

  Αλλά προς το παρόν φαίνεται πως –λόγω του περιβόητου "μαξιλαριού”– το ελληνικό ΥΠΟΙΚ έχει το περιθώριο να περιμένει όσο χρειάζεται για να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας πριν από την "ομαλοποίηση” ή την "τέλεια καταιγίδα”. 

  Αυτά όμως δεν είναι "καλά νέα” για το ΥΠΟΙΚ το οποίο στο μεταξύ έχει να κάνει τους λογαριασμούς του με την τρέχουσα ανάγκη συνέχισης της χρηματοδότησης της οικονομίας στην φάση σταδιακής "επανεκκίνησης” και με τον κορονοϊό να παραμονεύει στη γωνία για ένα δεύτερο και ίσως και τρίτο γύρο διάδοσης, τσακίζοντας τις ζωτικές προσδοκίες ιδιαίτερα για τον τουρισμό...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ