Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Μαϊ-2020 12:16

  Νορβηγία: Στο 0% μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων η κεντρική τράπεζα

  Νορβηγία: Στο 0% μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων η κεντρική τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Norges Bank μείωσε στο μηδέν το βασικό της επιτόκιο σήμερα καθώς η οικονομία της χώρας συνεχίζει να γνωρίζει μεγάλες πιέσεις από την κρίση του νέου κορονοϊού και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

  Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο των καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0% που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό. Μόνο δύο από τους 21 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει την  κίνηση αυτή. Οι υπόλοιποι εκτιμούσαν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της.

  Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, ενώ έδειξε ότι δεν επιθυμεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια. "Η δραστηριότητα στην οικονομία έχει υποχωρήσει απότομα ως αποτέλεσμα της πανδημίας", αναφέρει. "Η επιβράδυνση εντείνεται περαιτέρω από τον σοβαρό αντίκτυπο της πανδημίας στις γειτονικές χώρες και τη ραγδαία μείωση των τιμών του πετρελαίου". 

  Η κεντρική τράπεζα είχε λάβει πρωτοφανή μέτρα από τον Μάρτιο, μειώνοντας κατά 125 μονάδες βάσης το βασικο της επιτόκιο σε δύο έκτακτες συνεδριάσεις και προσθέτοντας φθηνά τραπεζικά δάνεια και συναλλαγματικές παρεμβάσεις στο οπλοστάσιο της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ