Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Απρ-2020 15:35

  ΗΠΑ: 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ζητήσει επίδομα ανεργίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού

  ΗΠΑ: 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ζητήσει επίδομα ανεργίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πάνω από 3,8 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό αυτών που έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού τον τελευταίο ενάμιση μήνα στο απίστευτο επίπεδο των 30 εκατομμυρίων.

  Ο ρυθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου, οπότε υποβλήθηκαν 4.,44 εκατ. αιτήσεις, και από το ρεκόρ των 6,9 εκατ. αιτήσεων που υποβλήθηκαν στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο εκατομμύρια εργαζόμενοι αναμένεται να ζητήσουν επίδομα ανεργίας της επόμενες εβδομάδες, καταδεικνύοντας το ισχυρό σοκ που έχει δεχθεί η αμερικανική οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού.

  Η άνευ προηγουμένου αύξηση των απολύσεων έχει εκτινάξει το ποσοστό της ανεργίας πάνω από 15%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της "Μεγάλης Ύφεσης”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Το επίσημο ποσοστό της ανεργίας θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται η έκθεση για την απασχόληση του Υπουργείου Εργασίας για τον Απρίλιο.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, την περασμένη εβδομάδα, οι πολιτείες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Καλιφόρνια, του Τέξας και της Νέας Υόρκης ανέφεραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας.

  Παρότι δε ο ρυθμός των νέων αιτήσεων μειώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καταδεικνύοντας ότι το πλήγμα που έχει δεχθεί η αμερικανική οικονομία είναι μεγάλο και οι επιπτώσεις του εκτεταμένες. 

  Σημειώνεται ότι μόλις πριν από λίγους μήνες, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας κυμαίνονταν στο χαμηλό επίπεδο των 200.000, που ήταν χαμηλό 50 ετών, ενώ μόλις 1,7 εκατομμύρια Αμερικανοί ελάμβαναν το επίδομα.

  Εν τω μεταξύ, το μέσο κόστος απασχόλησης στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από την εποχή της ύφεσης του 2007-2009, με τα στοιχεία όμως να αφορούν την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. 

  Οι μισθοί, που αντιστοιχούν περίπου στο 70% του κόστους απασχόλησης, αυξήθηκαν κατά 0,9% το α΄ τρίμηνο του έτους, ενώ τα επιδόματα σημείωσαν αύξηση κατά 0,4%, σύμφωνα με τον δείκτη κόστους απασχόλησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020