Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 21:32

  Πάουελ: Η οικονομία των ΗΠΑ θα υποστεί πρωτόγνωρο πλήγμα το β' τρίμηνο

  Πάουελ: Η οικονομία των ΗΠΑ θα υποστεί πρωτόγνωρο πλήγμα το β' τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.54

  Η οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο του β' τριμήνου θα υποχωρήσει πιθανότατα με πρωτόγνωρη ένταση, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και της συνακόλουθης "βουτιάς" των καταναλωτικών δαπανών, τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve Τζέρομ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της απόφασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας για τα επιτόκια.

  "Το β' τρίμηνο θα δούμε οικονομικά στοιχεία τα οποία δεν θα έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν", σημείωσε.

  Ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας σημείωσε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αγοράς assets από πλευράς της Fed βοήθησε "ουσιωδώς" την οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες.

  Πρόσθεσε ωστόσο ότι η άμεση δημοσιονομική τόνωση της οικονομίας από πλευράς της κυβέρνησης μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά και να αποτρέψει τον κίνδυνο "μακροπρόθεσμων οικονομικών βλαβών" από την τρέχουσα κρίση, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι η στιγμή να ασχοληθεί κανείς με ανησυχίες σχετικά με το ύψος του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ.

  "Η Fed είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα και να χρησιμοποιήσει το σύνολο του οπλοστασίου της ισχυρότερα, επιθετικότερα και προληπτικότερα, στον βαθμό που αυτό θα είναι αναγκαίο", ξεκαθάρισε ο κ. Πάουελ, συμπληρώνοντας ότι η προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι προς το συμφέρον της οικονομίας και του να μην υποστεί η τελευταία ζημίες για μακρό χρονικό διάστημα.

  Τα εργαλεία των οποίων θα κάνει χρήση η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι τέτοια που να εξασφαλίζουν μια "ρωμαλέα ανάκαμψη" της οικονομίας, είπε ακόμη ο πρόεδρος της Fed.

  Όσον αφορά τη διατήρηση των επιτοκίων στο εύρος του 0% έως 0,25%, ο Τζ. Πάουελ τόνισε ότι πρόκειται για συνετή στάση από μέρους της Fed, καθώς η τελευταία περιμένει περισσότερα στοιχεία από τις εξελίξεις στην οικονομία για να επανεξετάσει τη στάση της.

  "Βραχυπρόθεσμα θα δούμε σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση και στην οικονομική δραστηριότητα", ξεκαθάρισε ακόμη, ενώ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει δανειακές διευκολύνσεις σε "αφερέγγυες επιχειρήσεις".

  Όσον αφορά τον μηχανισμό παροχής πιστώσεων σε επιχειρήσεις, αυτός θα είναι έτοιμος σύντομα, πρόσθεσε.

  "Η κατανάλωση δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι οι άνθρωποι να νιώθουν ασφαλείς", συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε ότι η Federal Reserve δεν θα βιαστεί καθόλου να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα ή να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, δήλωση που θεωρήθηκε "σήμα" για μακρά περίοδο χαμηλών έως μηδενικών επιτοκίων.

  Η ζημιά τόσο στο επίπεδο της απασχόλησης, όσο και σε εκείνο των μικρών επιχειρήσεων και της παγκόσμιας ανάπτυξης θα έχει μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά, εκτίμησε τέλος ο επικεφαλής της Fed.

  Fed: Δεσμεύεται για επιθετικά μέτρα, αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0-0,25%

  Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η αμερικανική οικονομία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας του κορονοϊού και δεσμεύτηκε να λάβει επιθετικά μέτρα για να στηρίξει την ανάκαμψη που θα έρθει κάποια στιγμή.

  Η Fed "δεσμεύεται να κάνει χρήση όλης της γκάμας των εργαλείων της για στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς", ανέφεραν οι αξιωματούχοι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής. 

  "Η συνεχιζόμενη κρίση της δημόσιας υγείας θα πλήξει σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα, και τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, ενώ θέτει σημαντικούς κινδύνους για το outlook μεσοπρόθεσμα", πρόσθεσαν.

  Η Fed μείωσε τα επιτόκια σε επίπεδο κοντά στο μηδέν σε δύο μη προγραμματισμένες συνεδριάσεις στα μέσα Μαρτίου και ξεκίνησε να αγοράζει τεράστιες ποσότητες ομολόγων για να επιδιορθώσει της χρηματοοικονομικές αγορές. Από τα μέσα Μαρτίου, η Fed έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα και διασφαλισμένους με ενυπόθηκα πάγια τίτλους αξίας σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων, στο μεγαλύτερο από όλα τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε μεταξύ 2008-2014.

  Σήμερα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 0-0,25%.

  Δύο στοιχεία της στάσης νομισματικής πολιτικής των αξιωματούχων θα παίξουν εντέλει κεντρικό ρόλο τους προσεχείς μήνες, τώρα που τα επιτόκια είναι πιθανό να κατευθυνθούν προς τα κάτω: πώς θα διαχειριστούν το ρυθμό των αγορών ομολόγων και πώς θα στείλουν σήμα στο κοινό ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο διάστημα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ