Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 21:00

  Fed: Δεσμεύεται για επιθετικά μέτρα, αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0-0,25%

  Fed: Δεσμεύεται για επιθετικά μέτρα, αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0-0,25%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η αμερικανική οικονομία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας του κορονοϊού και δεσμεύτηκε να λάβει επιθετικά μέτρα για να στηρίξει την ανάκαμψη που θα έρθει κάποια στιγμή.

  Η Fed "δεσμεύεται να κάνει χρήση όλης της γκάμας των εργαλείων της για στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς", ανέφεραν οι αξιωματούχοι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής. 

  "Η συνεχιζόμενη κρίση της δημόσιας υγείας θα πλήξει σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα, και τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, ενώ θέτει σημαντικούς κινδύνους για το outlook μεσοπρόθεσμα", πρόσθεσαν.

  Με την ανακοίνωση να μην επιφυλάσσει πολλές νέες ειδήσεις, η προσοχή στρέφεται τώρα στη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής Jerome Powell. 

  Με την προοπτική μιας ραγδαίας οικονομικής ανάκαμψης να εξασθενίζει εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από την πανδημία του κορονοϊού, ο Powell καλείται να βρει λεπτό τρόπο να τονώσει την εμπιστοσύνη στην αντίδραση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής χωρίς, όμως, να ακουστεί υπερβολικά αισιόδοξος.

  Η Fed μείωσε τα επιτόκια σε επίπεδο κοντά στο μηδέν σε δύο μη προγραμματισμένες συνεδριάσεις στα μέσα Μαρτίου και ξεκίνησε να αγοράζει τεράστιες ποσότητες ομολόγων για να επιδιορθώσει της χρηματοοικονομικές αγορές. Από τα μέσα Μαρτίου, η Fed έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα και διασφαλισμένους με ενυπόθηκα πάγια τίτλους αξίας σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων, στο μεγαλύτερο από όλα τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε μεταξύ 2008-2014.

  Σήμερα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 0-0,25%.

  Δύο στοιχεία της στάσης νομισματικής πολιτικής των αξιωματούχων θα παίξουν εντέλει κεντρικό ρόλο τους προσεχείς μήνες, τώρα που τα επιτόκια είναι πιθανό να κατευθυνθούν προς τα κάτω: πώς θα διαχειριστούν το ρυθμό των αγορών ομολόγων και πώς θα στείλουν σήμα στο κοινό ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο διάστημα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ