Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 14:06

  Nα σταματήσει η ΕΕ να χρηματοδοτεί τη Λιβύη, ζήτησαν ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών

  Nα σταματήσει η ΕΕ να χρηματοδοτεί τη Λιβύη, ζήτησαν ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Nα σταματήσει η ΕΕ να χρηματοδοτεί τη Λιβύη για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών και την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της, λόγω της συνεχούς καταπάτησης δικαιωμάτων, ζήτησαν οι περισσότεροι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών που συνεδρίασε χτες το απόγευμα.

  Στη συζήτηση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Frontex, της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των ΜΚΟ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών τόνισε ότι η Λιβύη "δεν είναι ασφαλής χώρα" για την αποβίβαση ανθρώπων που διασώθηκαν στην θάλασσα και απαίτησαν να σταματήσει η συνεργασία με την ακτοφυλακή της Λιβύης.

  Οι περισσότεροι από τους ομιλητές αναγνώρισαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία και η Μάλτα, που δέχονται το μεγαλύτερο αριθμό των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που εγκαταλείπουν τη Λιβύη.

  Τόνισαν επίσης ότι το Ευρωπαϊκό κοινό σύστημα ασύλου πρέπει να μεταρρυθμιστεί, με επίκεντρο την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

  Άλλοι ομιλητές ξεκαθάρισαν ότι τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τα σύνορά τους, ειδικά εν μέσω μίας κρίσης στον τομέα της υγείας όπως τώρα. Αντίθετα, κάποιοι επέκριναν το κλείσιμο των λιμανιών λόγω της πανδημίας του COVID-19 και επεσήμαναν ότι δεν είναι λύση να αφήνουμε τους ανθρώπους να πνιγούν.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ