Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 10:08

  Τριβές κυβέρνησης και Εκκλησίας στην Ιταλία για την επαναλειτουργία των ναών

  Τριβές κυβέρνησης και Εκκλησίας στην Ιταλία για την επαναλειτουργία των ναών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Την Κυριακή ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο τεσσάρων σταδίων για την περιπόθητη ripresa, την έξοδο δηλαδή της Ιταλίας από τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊου. Ήδη από χθες Δευτέρα ξανάρχισε η λειτουργία βιομηχανικών και αγροτικών επιχειρήσεων με εξαγωγικές δραστηριότητες, ενώ από τις 4 Μαϊου θα αποδοθούν και πάλι στο κοινό τα πάρκα και οι παραλίες, με κατάληξη το άνοιγμα των εστιατορίων, των μπαρ και των κομμωτηρίων την 1η Ιουνίου.

  Τίποτε όμως δεν προβλέπεται ακόμη για την επανέναρξη της λειτουργικής ζωής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πέρα από την δυνατότητα τέλεσης κηδειών από 4ης Μαϊου, με την παρουσία μέχρι πέντε προσώπων και υπό αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Το κενό αυτό κινδυνεύει να διαταράξει τη σχέση συνεργασίας που διαμόρφωσαν διαρκούσης της πανδημίας οι πολιτικές και εκκλησιαστικές αρχές.

  "Επί εβδομάδες η Εκκλησία προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση για την επανέναρξη της Θείας Λειτουργίας αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό είναι ριψοκίνδυνο” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόντε.

  Η υπό τον αρχιεπίσκοπο της Περούτζα, καρδινάλιο Γκουαλτιέρο Μπασσέρι, Ιταλική Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων (CEI) σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την κυβερνητική απόφαση "αυθαίρετη”, δεδομένου του ότι η ίδια έχει επεξεργασθεί το προηγούμενο διάστημα πρωτόκολλα ασφαλείας για την μεταβατική περίοδο τα οποία να συμβαδίζουν με τις υγιειονομικές προδιαγραφές. Υπενθυμίζει δε ότι ενώ ρόλος της κυβέρνησης και της Τεχνικής-Επιστημονικής Επιτροπής είναι το να θέτουν αυτές τις προδιαγραφές, ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να οργανώνει σύμφωνα με αυτές την ζωή της χριστιανικής κοινότητας, στη βάση της πλήρους αυτονομίας της. Προσθέτει δε, σε μία έμμεση απειλή να απειθαρχήσει, ότι οι Ιταλοί επίσκοποι δεν αποδέχονται την περιστολή της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της λατρείας, ενώ υπενθυμίζει ότι η εκκλησιαστική διακονία των φτωχών, που είναι τόσο σημαντική στην παρούσα κρίση, πηγάζει από μία πίστη η οποία θα πρέπει να τρέφεται από τις πηγές της, δηλ. τη λατρευτική ζωή.

  Η τελευταία αυτή αναφορά προφανώς έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Ιταλοί εξακολουθούν να εμπιστεύονται ως προς την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών περισσότερο την Εκκλησία, παρά το Κράτος, αλλά και με το ότι ο εφημεριακός κλήρος της Ιταλίας, παραδοσιακά δραστήριος σε επίπεδο κοινότητας, μετρά τουλάχιστον εκατό νεκρούς από την πανδημία.

  Την έμμεση απειλή διαδέχθηκε η προσπάθεια και των δύο πλευρών να χαμηλώσουν τους τόνους. Η μεν κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μελετά ένα πρωτόκολλο που θα επιτρέψει το συντομότερο τη συμμετοχή των πιστών στη λατρεία υπό συνθήκες μέγιστης ασφαλείας, ενώ ο εκπρόσωπος της CEI π. Ivan Maffeis , μιλώντας στην ιστοσελίδα Crux εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οι συνομιλίες μπορούν να συνεχισθούν στο πνεύμα της εγκάρδιας και δημιουργικής συνεργασίας που σημάδεψε όλες αυτές τις δύσκολες εβδομάδες”.

  Σε άλλες χώρες, τα πράγματα πήραν περισσότερο συγκρουσιακή τροπή. Στη Γαλλία, λ.χ., η Επισκοπική Συνέλευση "γνωστοποίησε στην κυβέρνηση” (ήτοι δεν ζήτησε άδεια) τα σχέδιά της για την επαναλειτουργία των ναών, δύο ημέρες πριν από την τηλεδιάσκεψη των επισκόπων με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο, όπως ανέφερε, "την συνέχιση του διαλόγου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο”.

  Στην Ιταλία, πάντως, το πολιτικό διακύβευμα είναι περισσότερο σαφές. Ο Τζουζέπε Κόντε, πιστός καθολικός ο ίδιος, αντιμετωπίζει από τη μια σενάρια αντικατάστασης της κυβέρνησής του από ένα τεχνοκρατικό σχήμα (λ.χ. υπό τον Μάριο Ντράγκι) περισσότερο κατάλληλο για τις προκλήσεις της επόμενες μέρες και από την άλλη τις διαρκείς διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Συνεπώς δεν έχει λόγους να χάσει την υποστήριξη που του προσέφερε μέχρι τώρα η Καθολική Εκκλησία.

  Έχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι ισχυρότερες φωνές υπέρ της επαναλειτουργίας των ναών προέρχονται από κεντροαριστερούς εταίρους, όπως η υπουργός Οικογένειας Έλενα Μπονέτι, του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, η οποία δήλωσε ότι η ακαμψία της Τεχνικής-Επιστημονικής Επιτροπής δεν δικαιολογείται και ότι ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας είναι να εξασφαλίζει συνολικά το ευ ζην της χώρας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η θρησκευτική ελευθερία.

  Είναι άλλωστε πολλοί αυτοί που φοβούνται ότι τυχόν ρήξη κυβέρνησης και Εκκλησίας θα είχε ως μόνο κερδισμένο τον Ματέο Ρέντσι της Λέγκας, ο οποίος όσο προβάλλει ως υπέρμαχος των παραδοσιακών αξιών, άλλο τόσο βρίσκεται σε πόλεμο με την φιλομεταναστευτική γραμμή του Πάπα Φραγκίσκου.

  Ο ίδιος ο Ποντίφηκας δεν τοποθετείται ανοικτά, προκρίνοντας την ανάγκη προσαρμογής στις διαφορετικές ανάγκες που επικρατούν σε κάθε χώρα. Φέρεται, ωστόσο, να συμπεριλαμβανόταν σε όσους αντιμετώπιζαν εξαρχής αρνητικά την καθολική απαγόρευση των λατρευτικών εκδηλώσεων.

  Η CEI, από την πλευρά της, φρόντισε έγκαιρα, με τη διάθεση 225 εκατ. ευρώ σε νοσοκομεία, να απομακρύνει τη δημόσια συζήτηση από την δημόσια χρηματοδότησή της (μέσω του φόρου "8 τοις χιλίοις” στους πιστούς), που της αποφέρει περίπου ένα δις. ευρώ ετησίως.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ