Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Απρ-2020 16:32

  "Αντίσταση" των τουρκικών τραπεζών στις απαιτήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν

  "Αντίσταση" των τουρκικών τραπεζών στις απαιτήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αναβολή του σχεδίου των αρχών της Άγκυρας να τις εξωθήσουν σε άμεση διεύρυνση του δανεισμού, αγορές κρατικών ομολόγων και σε συναλλαγές swap με την κεντρική τράπεζα ζητούν οι τουρκικές τράπεζες, διά μέσου της Ένωσης Τουρκικών Τραπεζών, σύμφωνα με πηγές με γνώση του ζητήματος που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

  H ETT υπέβαλε σχετικό αίτημα στη ρυθμιστική αρχή της Τουρκίας για το τραπεζικό σύστημα BDDK, μετά από σχετική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, σημείωσαν οι πηγές. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ζητούν ακόμη τροποποίηση μέρους των ζητούμενων μέτρων, καθώς και την πρόσθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην "εξίσωση". Η ρυθμιστική αρχή εξετάζει το αίτημα.

  Η BDDK ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες με βάση το οποίο ο απαραίτητος κεφαλαιακός δείκτης τους πρέπει να φτάνει τουλάχιστον το 100% από την 1η Μαΐου, με στόχο, όπως σημείωσε, οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τους πόρους τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής δυπραγίας που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού.

  Τραπεζικά ιδρύματα που θα πέσουν κάτω από το συγκεκριμένο όριο κεφαλαιακής επάρκειας θα κινδυνεύσουν με διοικητικό πρόστιμο.

  Εκπρόσωποι τόσο της ένωσης τραπεζών όσο και της ρυθμιστικής αρχής αρνήθηκαν να σχολιάσουν επισήμως το θέμα.

  Τα νέα μέτρα είναι "σχετικά αρνητικά από πιστωτικής άποψης για τις ίδιες τις τράπεζες", όπως εκτίμησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings την περασμένη εβδομάδα. Ο Τούρκος πρώην υφυπουργός Οικονομικών Mahfi Egilmez εκτίμησε ότι θα ήταν καλύτερο για τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια καταθέσεων αντί να αυξήσουν τον δανεισμό.

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας (και γαμπρός του αρχηγού του κράτους) Μπεράτ Αλμπαϊράκ έχουν επανειλημμένα επικρίνει τις ιδιωτικές τράπεζες, θεωρώντας ότι αυτές δεν υποστηρίζουν όσο θα έπρεπε την επιχειρηματικότητα στη χώρα, ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και τη λήψη μέτρων περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ