Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Απρ-2020 10:23

  Ενισχύει την ποσοτική χαλάρωση η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας - Στο -0,1% διατηρείται το βασικό επιτόκιο

  Ενισχύει την ποσοτική χαλάρωση η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας - Στο -0,1% διατηρείται το βασικό επιτόκιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan) αποφάσισε να διευρύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής δυσπραγίας που φέρνει μαζί της η πανδημία του κορονοϊού.

  Συγκεκριμένα, η ιαπωνική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η αγορά εμπορικών χρεογράφων και εταιρικών ομολόγων, καθώς και η αύξηση της αγοράς χρεογράφων και ομολόγων έκδοσης της ιαπωνικής κυβέρνησης.

  Η BoJ διατήρησε επίσης το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιό της στο ύψος του -0,1%, ενώ δεσμεύθηκε στη διατήρηση της απόδοσης του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου κοντά στο 0%.

  Πιο συγκεκριμένα, η Bank of Japan ξεκαθάρισε ότι θα αγοράσει όση ποσότητα κρατικών ομολόγων χρειαστεί, μετά και την κήρυξη εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης και γενικευμένου shutdown, που ενέτεινε την ανάγκη χρηματοοικονομικής υποστήριξης των επιχειρήσεων.

  Στην προηγούμενη φάση, η αύξηση αγοράς κρατικών ομολόγων από πλευράς της BoJ είχε όριο τα 80 τρισ. γεν (743 δισ. δολ.), ενώ πλέον δεν υπάρχει άνω όριο.

  "Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενισχύουν πραγματικά τον συντονισμό της πολιτικής τους", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας Yasutoshi Nishimura, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση των στελεχών της Τράπεζας.

  Το ταβάνι για αγορές εμπορικών χρεογράφων και εταιρικών ομολόγων αυξήθηκε στα 20 τρισ. γεν.

  Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το ερχόμενο 12μηνο, έως τον Μάρτιο του 2021, είναι ότι θα κινηθεί σε αρνητικά επίπεδα, συγκεκριμένα στο -0.7%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ