Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Απρ-2020 21:19

  Μέρκελ: Πρέπει να αυξηθεί η γερμανική συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

  Μέρκελ: Πρέπει να αυξηθεί η γερμανική συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.56

  Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σε κάποια σημεία, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ την Πέμπτη.

  Σύμφωνα με το Reuters, μετά την τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ, η Μέρκελ δήλωσε ότι ένα τέτοιο ταμείο είναι προς όφελος της Γερμανίας και ότι το Βερολίνο θα πρέπει να συνεισφέρει περισσότερα στον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης μετά την κρίση του κορονοϊού. Παραδέχθηκε δε ότι "δεν ήμασταν σε όλα τα σημεία όλοι της ίδιας άποψης, αλλά υπήρξε μια συναντίληψη".

  "Ήταν σαφές σε όλους ότι χρειαζόμαστε ένα τέτοιο ταμείο ανάκαμψης", δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους. "Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μια τέτοια κοινή λύση είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, γιατί τα πράγματα θα πάνε καλά στη  Γερμανία μόνο εάν πάνε καλά και στην Ευρώπη".

  Σημείωσε ακόμη ότι τώρα θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάσει την αρχιτεκτονική αυτού του ταμείου, αλλά και ότι ένα πρόγραμμα ανάκαμψης της Ε.Ε. είναι και προς το γερμανικό συμφέρον. "Πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να μάθουμε από την πανδημία. Και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι μεγαλύτερες επενδύσεις π.χ. στην προστασία του κλίματος και στην ψηφιοποίηση", δήλωσε.

  Η Καγκελάριος πρόσθεσε ότι "μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση του κορονοϊού είναι και προς το γερμανικό συμφέρον", επανέλαβε ωστόσο και την πάγια γερμανική θέση κατά της έκδοσης ευρω-ομολόγων, επισημαίνοντας ότι "δεν γίνεται να κοινοτικοποιήσουμε, όπως λέμε, τα χρέη". Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξε αντιπαράθεση με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες είχαν ζητήσει την έκδοση "κορονο-ομολόγων", η 'Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι επρόκειτο για μια "πάρα πολύ φιλική συζήτηση, κατά την οποία βέβαια ο καθένας παρουσίασε τις απόψεις του" και τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει περιγραφές για "πολεμικό" κλίμα ή "σύγκρουση".

  Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε ακόμη ο συντονισμός των κρατών - μελών σε ό,τι αφορά τον βαθμό που θα καταστεί εφικτός ο θερινός τουρισμός για το τρέχον έτος, κυρίως λόγω των χωρών όπως η Ελλάδα και η Αυστρία, των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ