Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 22:46

  Βρετανικές εταιρείες προσφέρθηκαν να προμηθεύσουν προστατευτικό εξοπλισμό αλλά δεν πήραν απάντηση

  Βρετανικές εταιρείες προσφέρθηκαν να προμηθεύσουν προστατευτικό εξοπλισμό αλλά δεν πήραν απάντηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πάνω από 30 βρετανικές εταιρίες ισχυρίζονται ότι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την κυβέρνηση στην προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού, χωρίς ωστόσο να πάρουν απάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργατικού κόμματος, το οποίο δημοσιεύει επίσης ανοιχτή επιστολή της υπεύθυνης συντονισμού του έργου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ρέιτσελ Ριβς, προς τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκοβ, στην οποία παρέχει λεπτομέρειες για τις εταιρίες αυτές.

  Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για 36 εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Issa Exchange Ltd, η οποία πρόσφερε 250.000 ποδιές και μάσκες, η Network Medical Products, που είπε ότι μπορεί να παράσχει 100.000 προστατευτικές μάσκες προσώπου ανά εβδομάδα και η CQM Learning, που μπορεί να προσφέρει 8.000 ημερησίως.

  Η Ρέιτσελ Ριβς γράφει στην επιστολή της ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας θα ήταν καλό να αξιολογήσουν την ικανότητα και τις δυνατότητες που έχουν οι εταιρίες αυτές, καθώς έστω και μία, πέντε ή δέκα από αυτές θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια προστασίας του προσωπικού των νοσοκομείων και των κέντρων φροντίδας μέσα από τις προμήθειες σε προστατευτικού εξοπλισμού.

  Ο επικεφαλής του κόμματος, εξάλλου, Κιερ Στάρμερ, επεσήμανε σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων τη μεγάλη καθυστέρηση όχι μόνο στην εφαρμογή του lockdown ή στα διαγνωστικά τεστ, αλλά και στην αξιοποίηση προστατευτικού εξοπλισμού από βρετανικές εταιρίες. Και ο σκιώδης υπουργός Υγείας, Τζόναθαν 'Ασγουορθ, σε δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι εγχώριες εταιρίες που προσφέρονται να κατασκευάσουν προστατευτικό εξοπλισμό, προκειμένου να προστατευτεί το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

  Έντονη ανησυχία για την ασφάλεια στην εργασία τους εξέφρασαν και οι φαρμακοποιοί, εφόσον δε διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και δεν μπορούν να εφαρμόσουν την απόσταση που θεωρείται ασφαλής για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με έρευνα της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας, τουλάχιστον το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε προμήθειες προστατευτικού εξοπλισμού και το 95% ότι δεν μπορεί να διατηρήσει την απόσταση ασφαλείας που συστήνουν οι ειδικοί.

  Η κυβέρνηση αγνόησε την επιστημονική συμβουλή από τον Φεβρουάριο;

  Στη διάρκεια των ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκαν στη Βουλή, ο βουλευτής των Εργατικών, Μπάρι Γκάρντινερ δήλωσε ότι η επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει την κυβέρνηση σε περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών, συνέστησε από τις 26 Φεβρουαρίου την εφαρμογή επειγόντως του lockdown προκειμένου να σωθούν ζωές, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν το εφάρμοσε παρά μόνο μετά από τρεισήμισι εβδομάδες. Όπως είπε, επικαλούμενος ορισμένες από τις επιστημονικές συμβουλές που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθούσε τις επιστημονικές συστάσεις και ότι κάτι τέτοιο αποδεικνύεται από τα σχετικά έγγραφα. Ωστόσο, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ, ο οποίος απάντησε στη σημερινή ώρα ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό που έγιναν στη Βουλή, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Γκάρντινερ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ