Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 22:09

  Η ΕΚΤ θα δεχτεί ομόλογα "junk" ως εγγύηση για δάνεια

  Η ΕΚΤ θα δεχτεί ομόλογα "junk" ως εγγύηση για δάνεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:54

  Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ομόλογα κλίμακας "junk" ως εγγυήσεις για την παροχή δανείων αφήνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τη διαθεσιμότητα εγγυήσεων για τις τράπεζες που επιθυμούν να δανειστούν από το Ευρωσύστημα.

  Συγκεκριμένα, η νομισματική αρχή καθιστά επιλέξιμα έως τον Σεπτέμβριο του 2021 τα assets και τους εκδότες τέτοιων assets που πληρούσαν τις ελάχιστες προϋποθέσεις πιστωτικής ποιότητας στις 7 Απριλίου 2020 ("ΒΒΒ-" για όλα τα assets, πλήν των διασφαλισμένων με ενυπόθηκα δάνεια assets ή ABS). Με αυτό τον τρόπο αποτρέπει τον αποκλεισμό τους στην περίπτωση που υποβαθμιστούν από κάποιον οίκο αξιολόγησης εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού. Προϋπόθεση είναι, μετά την υποβάθμισή τους, να μην έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη του "BB" και να εξακολουθούν να πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια επιλεξιμότητας. Το μέτρο αφορά και τα προγράμματα καλυμμένων ομολογιών.

  Η κίνηση έχει στόχο να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα έχουν επαρκή assets για να κινητοποιήσουν ως εγγυήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στις πράξεις παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος και να συνεχίσουν να παράσχουν χρηματοδότηση στην οικονομία της Ευρωζώνης. Έρχεται δε να ενισχύσει το ευρύτερο "πακέτο" μέτρων που υιοθέτησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στις 7 Απριλίου, το οποίο επίσης θα παραμείνει "ενεργό" έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

  Η ΕΚΤ ενδέχεται να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί, θέλοντας να διασφαλίσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ