Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Απρ-2020 17:37

  Το EcoFin ενισχύει τις τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Σε μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους κανόνες ελέγχου του χρηματοπιστωτικού τομέα συμφώνησαν οι ευρωπαίοι υπ. Οικονομικών προκειμένου να διευκολύνουν τις τράπεζες στην παροχή ρευστότητας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

  Να διευκολύνουν τις δραστηριότητες των τραπεζών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στο πλαίσιο άτυπης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη. Στο εξής η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα μπορεί να χειρίζεται με μεγαλύτερη "ευελιξία" τους ισχύοντες κανόνες ελέγχου του χρηματοπιστωτικού τομέα. Την ίδια ώρα μειώνονται οι απαιτήσεις προς τις τράπεζες ενώ το σχεδιαζόμενο τεστ αντοχής όπως και η αναγκαία αύξηση ιδίων κεφαλαίων αναβάλλονται.

  "Είναι αποφασιστικής σημασίας να συνεχισθεί η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων, που υφίστανται προσωρινές δυσκολίες εν μέσω της πανδημίας COVID-19", ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών. Ο γερμανός υπουργός Όλαφ Σολτς είπε ότι είναι μεν υπέρ της ευελιξίας στην εφαρμογή των κανόνων, επισήμανε ωστόσο ότι το βήμα αυτό δεν συνεπάγεται την κατάργηση του αυστηρού πλαισίου μέτρων που αποφασίστηκε μετά την οικονομική κρίση του 2008/2009.

  Κρατικές εγγυήσεις

  Οι ευρωπαίοι υπουργοί και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανταποκρίνονται ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό σε αίτημα που είχε διατυπώσει ήδη προ μηνός η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία ζητώντας διευκολύνσεις. Η ομοσπονδία υπόσχεται ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα μέλη της σε όλη την Ευρώπη να συνδράμουν τους πληττόμενους από την παρούσα κρίση πελάτες. Οι τράπεζες καλούνται τώρα να στηρίξουν με την παροχή άμεσης ρευστότητας και να σώσουν από τη χρεοκοπία ειδικά εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν στην παρούσα φάση μηδενικό κύκλο εργασιών και τζίρου.

  Στο πλαίσιο αυτό πολλές χώρες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να αναλάβουν μέσω εγγυήσεων έως και το 100% του τραπεζικού ρίσκου. Η Κομισιόν που αρχικώς ήθελε να αναλάβει το 90% υπαναχώρησε τελικώς καθώς πολλές τράπεζες δεν συμφωνούσαν ούτε με το υπολειπόμενο 10%.

  Η Γερμανία έχει δεσμευτεί στην παροχή δανείων ύψους 600 δις ευρώ στις επιχειρήσεις, ενώ Ιταλία και Γαλλία έχουν πάρει από την Κομισιόν το πράσινο φως για να εγγυηθούν δάνεια 300 δις ευρώ έκαστη. Βάσει ευρωπαϊκού δικαίου οι κρατικές αυτές εγγυήσεις θεωρούνται επιδοτήσεις και ως εκ τούτου πρέπει προηγουμένως να εγκρίνονται. Κάτι που έγινε σε χρόνο ρεκόρ.

  Όχι σε διανομή μερισμάτων

  Σε αντάλλαγμα το Ecofin καλεί τις τράπεζες να συμμορφωθούν με τις συστάσεις των εποπτικών αρχών και να μην προχωρήσουν στη διανομή μερισμάτων. "Καλούμε όλες τις τράπεζες που δεν το έχουν αποφασίσει ακόμη, να μην προχωρήσουν στη διανομή μερισμάτων και να χρησιμοποιήσουν διαθέσιμα κεφάλαια για τη χορήγηση πιστώσεων", αναφέρουν οι υπουργοί σε γραπτή τους δήλωση μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης.

  Την ώρα που συνεδρίαζαν οι υπουργοί, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο ανακοίνωνε τη δημιουργία ενός νέου ταμείου, το οποίο θα διαθέσει συνολικά δάνεια ύψους 200 δις ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Ο πρόεδρός της Βέρνερ Χόιερ υποσχέθηκε μάλιστα την άμεση διάθεση των πιστώσεων. "Χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη πανευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία. Με το ταμείο εγγυήσεων η ΕΤΕ αποκτά κομβικό ρόλο στα μέτρα βοήθειας που συμφώνησε το Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών μας ζήτησαν να δράσουμε τάχιστα. Και αυτό κάνουμε", είπε ο Χόιερ.

  Την ερχόμενη εβδομάδα το Ecofin συνέρχεται για να συζητήσει πιθανά εργαλεία χρηματοδότησης του συμπεφωνημένου Ταμείου Ανασυγκρότησης. Τόσο το ύψος όσο και ο τρόπος χρηματοδότησής του είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα. Οι χώρες της νοτίου Ευρώπης και όχι μόνον, ζητούν την έκδοση κοινών ομολόγων.

  Μπερντ Ρίγκερτ

  Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης


  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ