Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Απρ-2020 08:20

  Τραμπ: Είναι καιρός να "ξαναπάρουν μπρος οι ΗΠΑ" (upd)

  Τραμπ: Είναι καιρός να "ξαναπάρουν μπρος οι ΗΠΑ" (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:46

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού πως είναι καιρός να "ξαναπάρει μπρος η Αμερική", όπου η οικονομία έχει παραλύσει, παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησή του για τη σταδιακή επανεκκίνηση.

  Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι πολιτείες καλούνται να υιοθετήσουν την άρση των μέτρων περιορισμού κατά φάσεις, αφήνοντας τους Αμερικανούς να γυρίσουν στις δουλειές τους όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.

  Η επανεκκίνηση θα γίνει "πολιτεία προς πολιτεία" με βάση "επαληθεύσιμα" δεδομένα, επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος. Θα επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών να προσαρμόσουν τα μέτρα και εάν θεωρούν ότι οι περιορισμοί πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, θα έχουν τη δυνατότητα να το αποφασίσουν.

  "Δεν θα ανοίξουμε τα πάντα μονομιάς, αλλά κάνοντας ένα προσεκτικό βήμα κάθε φορά", διαβεβαίωσε ο Τραμπ, εξηγώντας πως σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος του νέου κύματος μολύνσεων.

  Το ABC News επικαλείται έγγραφο που έχει στην κατοχή του με τις τρεις φάσεις επανέναρξης της οικονομίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το σχέδιο του προέδρου Trump.

  Σύμφωνα με το σχέδιο, στη Φάση 1 καλούνται οι εργοδότες να προωθήσουν όπου μπορούν την εργασία από το σπίτι, την επιστροφή στην εργασία σταδιακά, την ελαχιστοποίηση των μη απαραίτητων μεταφορών. Ακόμη, τα ευάλωτα άτομα καλούνται όταν είναι σε δημόσιο χώρο να συνεχίσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση. Επίσης, μεγάλοι χώροι όπως εκκλησίες και γυμναστήρια μπορούν να ανοίξουν εάν λειτουργούν υπό "αυστηρά” πρωτόκολλα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής. Τα μπαρ θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

  Στη Φάση 2, μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου οι μη απαραίτητες μεταφορές για τους εργαζόμενους, να ανοίξουν τα σχολεία, τα μπαρ να λειτουργούν με περιορισμένη χωρητικότητα, ενώ οι μεγάλοι χώροι θα πρέπει να συνεχίσουν με "μέτρια” πρωτόκολλα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

  Η Φάση 3 προβλέπει ότι όλοι οι μεγάλοι χώροι -μπαρ, γυμναστήρια κ.α.- μπορούν να ανοίξουν με "περιορισμένη” κοινωνική αποστασιοποίηση και "standard” συνθήκες υγιεινής.

  Οι εργοδότες μπορούν να επιτρέψουν την "άνευ ορίων στελέχωση των χώρων εργασίας”, με τους εργαζόμενους να επιστρέφουν στη δουλειά τους.

  Η τελική φάση επίσης επιτρέπει τις επισκέψεις σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων και σε νοσοκομεία.

  Οι αμερικανικές πολιτείες όπου η εξάπλωση του κορονοϊού έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο εδώ και δύο εβδομάδες μπορούν να αρχίσουν την επανεκκίνηση της οικονομικής τους δραστηριότητας "από αύριο", δήλωσε εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

  Σύμφωνα με τον Τραμπ, 29 πολιτείες αναμένεται να είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιορισμού σχετικά σύντομα.

  "Αν κοιτάξετε τη Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα", πολιτείες που έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες από την πανδημία, η κατάσταση "είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη Νέα Υόρκη, πολύ διαφορετική από αυτή στο Νιού Τζέρσι", είπε ο Ρεπουμπλικάνος.

  Ωστόσο η απόφαση αυτή "θα εξαρτηθεί από τους κυβερνήτες", πρόσθεσε.

  Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με πάνω από 32.000 νεκρούς και πάνω από 660.000 κρούσματα, πάντως καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης, ιδίως στη Νέα Υόρκη, την πολιτεία που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της κρίσης στην αμερικανική επικράτεια.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ABC News

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ